Vándor Róbert történelmet írt

Az idei Kékszalag győztese, Vándor Róbert a Zöld szalagot is begyűjtötte a legnagyobb hajók kategóriájában, amire még nem volt példa a magyar hajósport történetében.

Rendkívül látványosan, a vitorlásversenyeknél ismeretlen állórajttal indult neki augusztus 21-én a 9. Zöldszalag Regatta 39 hajót számláló mezőnye a Balaton keleti medencéjének a kenesei Balatonfői Yacht Club elől.

A tíz kijelölt pályajel érintésével zajló túraverseny útiránya szabadon választható volt, így a mezőny egyik része délnek, Aliga felé vette az utat, míg a másik az északi oldal partvonalát vette célba. Erre indult az idei Zöldszalag sztárrésztvevője, a Kékszalag-győztes Vándor Róbert is Wia 435 Hard Top típusú hajójával. Nagy előnyre tett szert az északi partot választó, 16-17 hajót számláló bolyban, és az első 5 pályajelet is elsőként vette, de a déli partra való átcsapatás közben elkezdtek szemből érkezni a versenytársak. „Mi még nem értük el a tó közepén lévő meteorológiai állomás közelében álló 5. csekkpontot, amikor az első hajó megérkezett szemből. Ekkor kezdett kikristályosodni, hogy az eddigi vezető pozíciónk részben illúzió volt, hiszen nem tudtuk, hol járnak a déli part felé indulók” – mondta el a verseny után Vándor Róbert. A Kékszalag-győztes abszolút győzelme még így is sokáig lehetségesnek látszott, de a siófoki pályajel után 5-6 percet vesztettek, mert nehezen találták meg a következő bóját. Ennél is nagyobb baj volt, hogy a nem kellő körültekintéssel túlhajszolt akkumulátorpakk merülőben volt, így sebességet vesztettek.

„Láttuk a cél felé közeledni az első hajót, s egy ideig még úgy tűnt, hogy meg tudjuk futtatni őket. De ahogy közeledtünk a BFYC kikötője előtti rajt-cél vonalhoz, úgy fogyott a sebességünk. Így szinte az orrunk előtt húzott be a célba további 4-5 hajó is” – mesélte Vándor Róbert, aki az abszolút 6. helyen ért célba csapatával, ugyanakkor kategóriagyőzelmet aratott a 12 méter fölötti Hard Top-osztályban, és ezzel a magyar hajósport története során elsőként hódította el a kék mellé a zöld szalagot is.

A győztes alig több mint 3 és fél óra alatt ért körbe a Balaton keleti medencéjében egy lítium-ionos akkumulátorpakkal szerelt Wia 435 Cabrióval – ez majdnem másfél órával jobb, mint amit az első, 2012-ben rendezett verseny győztese regisztrált.

A Zöldszalag Regatta résztvevőinek a száma évről évre növekszik. Az első, még 2012-ben rendezett versenyen mindössze 12 hajó állt rajthoz, míg idén 39 egység vágott neki a távnak. A futamot hat különböző kategóriában értékelték, hiszen a hajók mérete (vízvonalhossza), tömege, motorteljesítménye és akkumulátorkapacitása jelentős különbségeket mutat.

Az idei verseny roppant szoros volt – bár az élen végző hajó több mint 30 percet vert a második helyezettre abszolútban (mindenki másénál nagyobb kapacitású lítium-ionos akkumulátorcsomagjának köszönhetően), de a második és a hatodikként célba érő Vándor Róberték között kevesebb mint 20 perc volt a különbség. Ennél is szorosabb küzdelem volt a Wia 365-ösök osztályában, ahol négyórányi versenyzés után a harmadik és a negyedik helyezettet mindössze 5 másodperc választotta el egymástól.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!