Dubajban áll a szankcionált orosz szuperjachtja

A 98 méteres Madame Gu dubaji jelenléte nyilvánvalóvá teszi az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország közötti aktív kapcsolatokat.

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország közötti kapcsolatoknak köszönhetően a szankcionált orosz oligarchák szuperjachtjai „védett” helyet találhatnak a Közel-Keleten. Az Egyesült Arab Emírségek az ilyen jachtokra vonatkozó hozzáállását jól mutatja, hogy a Madame Gu nevű 99 méteres (324 láb) szuperjacht kikötött Dubajban. Az AP jelentése szerint a Madame Gu Andrej Szkoh acélmágnásé, aki a Forbes szerint az orosz állami duma egyik leggazdagabb embere, becslések szerint 6,6 milliárd dolláros a vagyona. A hajó a múlt hét végén horgonyzott le a dubaji Port Rashidban.

Szintén az Egyesült Arab Emírségekben, de Ras al-Khaimah északi emirátusában horgonyzott az „A” motoros jacht, amely állítólag a szankciókkal sújtott orosz milliárdos, Andrej Melnyicsenko tulajdonában áll. Az Egyesült Arab Emírségek és olyan alakulatok, mint az Egyesült Államok, az EU és Nagy-Britannia közötti politikai és esetleg gazdasági kapcsolatokat az Emírségeknek Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt kérdőjelek övezik. Az AP jelentése szerint Szkohot először 2018-ban szankcionálta az amerikai pénzügyminisztérium a kormányban betöltött szerepe és állítólagos „orosz szervezett bűnözői csoportokkal való hosszú távú kapcsolatai miatt, beleértve az egyik ilyen vállalkozás vezetésével töltött időt”.

Június elején az amerikai pénzügyminisztérium a Madame Gut és helikopterét is megjelölte mint olyan entitásokat, amelyekkel amerikai szervezeteknek tilos üzletet kötnie.

(forrás: ibinews.com, fotók: feadship.nl, apnews.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!