Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

A Porsche különleges járműveket, valamint kiegészítőket tervező, speciális igényeket kielégítő Exclusive Manufaktur részlege immár 36 éves múltra tekint vissza. A személyre szabási megoldásokért felelős exkluzív manufaktúrának még sosem volt annyi dolga, mint manapság. Egyre nagyobb az igény a személyes ötleteket és elképzeléseket megvalósító autókra, miközben a lehetőségek is folyamatosan bővülnek – emellett pedig teljesen egyedi gyártású autók is elhagyják az Exclusive Manufaktur műhelyét.

Már több mint 73 év telt el 1948. június 8-a óta, amikor Ferry Porsche 356-os Roadstere – tudják, a híres 1-es számú – megkapta a hivatalos utcai engedélyt. Az autó születésének okát Ferry immár legendássá vált kijelentésével magyarázta: „A kezdetek során körbenéztem, de sehol nem találtam meg azt az autót, amelyről álmodoztam. Úgyhogy elhatároztam, hogy ezt magamnak kell megépítenem.” A szemlélet pedig azóta a márka alapvető génjeinek szerves részévé vált.

Az elérhető sportautóként színre lépő 356 híre villámgyorsan elterjedt a világban, ám az idő múlásával a márka az innovatív termékeivel elsősorban a tehetősebb réteg felé fordult.

Az eladások szépen alakultak, hiszen tőkeerős, finom sportautókra fogékony ügyfelek mindig is akadtak, de hamar körvonalazódott, hogy a vásárlók sok esetben különleges autókat igényelnek. Nem elégednek meg a szériadarabokkal, azaz olyan megoldásokat vagy színeket igényeltek, amelyek megkülönböztetik őket márkatársaiktól.

Ügyes üzletemberként Ferry Porsche megpróbált minden igényt kielégíteni, így már a korai 356-osok esetén is szép számban találkozhatunk érdekességekkel. Már 1950-ben láthattunk rádiós, bőrbe varrt műszerfalú 356-ost, és az évek során egyre csak gyarapodott a kiegészítők sora, így néhány típus egyedi sportkipufogó-rendszerrel, motortuninggal, síléctartóval vagy akár teljes rendőrségi pompájában lépett az utakra.

A személyre szabhatóság tehát már a kezdetektől adott volt, és a márka úgynevezett Sonderwunschprogrammjának (különleges kívánságok programja) keretén belül számtalan különleges Porsche született. A nagy áttörésre 1986-ban került sor: az említett program ekkor teljesedett ki, és a gyártó az Exclusive nevet adta neki. Innentől kezdve nemcsak speciális kéréseknek tettek eleget a cégnél, de előre elkészített, igencsak vaskos katalógusokból könnyítették meg a választást, sőt, a történelem során tíz teljesen exkluzív, szigorúan limitált Porsche-széria is kikerült a részlegtől, amelyek érdekessége, hogy kivétel nélkül 911-esek adták az alapokat.

A legelső saját gyermek a legendás bukólámpás, lapos orrú („flat nose”) Porsche 911 Turbo volt 1986-ban, amelyet több 964-es és 993-as kódjelű 911-es követett, például 2009-ben a mindössze 250 darabot számláló 911 Sport Classic, míg 2010-ben az 356 példányban készült érdekes 911 Speedster sorozatok is az Exclusive égisze alatt születtek – utóbbi épp a 25. születésnapi évfordulóra készült. 2012-ben az Amerikai Porsche Club 65. évfordulóját ünnepelte a 13 példányban elkészült 911 Club Coupé is.

2014-ben a részleget is megérintette a változás szele. A 100 példányra limitált Panamera Exclusive Series különlegessége az egyedi, olasz Poltrona Frau bőrkárpitozás volt, 2017-ben pedig a 911 Turbo S Exclusive Series mutatta meg, hogy a részleg nemcsak a látvány, hanem a menetdinamika személyre szabásában is otthon van.

Az egyediségért felelős osztály napjainkban érkezett egy új mérföldkőhöz. Immár Porsche Exclusive Manufaktur néven, jócskán kiszélesített portfólióval végzi tevékenységét. Az exkluzív személyre szabási lehetőségeken túl a speciális ügyfélautók mellett a Porsche Exclusive Manufaktur készít limitált példányszámú különleges kiadásokat, mint a Porsche 911 Targa Heritage Edition. A Heritage Design stratégia kiteljesítéseként a Porsche Exclusive Manufaktur a Style Porschéval együtt további kivételes, limitált példányszámban elérhető koncepciókat is alkot, amelyek a Porsche gazdag történelmének különböző időszakait vegyítik napjaink modern sportautóival.

De hogy működik mindez a valóságban? Jelenleg az Exclusive Manufaktur termékei a gyártó katalógusaiban/konfigurátorában is megtalálhatók, és jó néhány irányra térnek ki a különleges opciók. Találunk itt rengeteg külső-belső optikai elemet, különféle színre fújt, bőrben, alumíniumban, karbonban vagy fában pompázó kiegészítőt, különböző színű műszer- és stopperszámlapokat, dombornyomott Porsche-emblémákat, de olyan finomságokat is, mint a kapcsolható sportkipufogó-rendszerek vagy speciális motortuning-csomagok. Manapság nem létezik Porsche teljes Exclusive-program nélkül, ráadásul több kiegészítő utólag is elérhető – sőt, a műhely klasszikus Porschék személyre szabásával is foglalkozik.

A gyártó által kigondolt lehetőségeken túl is van élet: a katalógusban szereplő színek és megoldások mellett a legextrémebb igényekre is megoldást találnak a családias Exclusive Manufaktur csapatban, és megfelelő – rengeteg pénzben kifejezhető – ellenérték fejében a teljes kézi procedúrának köszönhetően tényleg semmi nem lehetetlen, ami nem ütközik a technológiai korlátokkal vagy biztonsági szabályozásokkal. A nevekkel vagy éppen idézetekkel ellátott világításküszöböknek sincs akadálya, sőt, ha szeretnénk a légbeömlők rostélyait is bebőrözik a professzionális dolgozók.

Kedvünkre váltakozó színű cérnákkal is bevarrattathatjuk a kedvenc nyakkendőnk vagy akár a porcelánvázánk színében pompázó, tetszőleges színbe öltöztetett Panameránk műszerfalát. Nem is fér hozzá kétség: ilyen csak nekünk lesz.

A lehetetlent azért a Porsche Exclusive Manufaktur sem tudja teljesíteni: akadt már olyan vásárló, aki a 718-as modellbe hátsó szükségülést szeretett volna, azonban a kérését helyhiány miatt nem lehetett megvalósítani. A csiphiány és hatásai itt is megnehezítik a gyors munkavégzést; általában 2-3 hónapig tart az egyedi igények megvalósítása, amely magában foglalja az ügyféllel való egyéni konzultációt is, azonban a jelenlegi lehetőségek némileg korlátozzák az egyedi igények teljesítésének lehetőségét.

A hazai márkaképviseletben, a Porsche Centrum Budapestben az ügyfelek közt legnépszerűbb Porsche Exclusive Manufaktur-lehetőségek között megtalálható az eltérő színű díszvarrás, az egyedi, megvilágított küszöbborítás, a dombornyomott Porsche-pajzs a fejtámlákon, de a sportkipufogóvégek, a hátsó fényív sötétített kialakítása és a modellfeliratok színének módosítása is gyakori kérés.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!