Odalett egy modern óceáni versenyjacht

A Tulikettu azonosítatlan úszó tárggyal ütközött az Atlanti-óceán északi részén, és hiába keresték egy hétig, nem lett meg.

A hajó a portugáliai Cascaisból tartott a csapat bázisára, a Nagy-Britanniában található Gosportba. A jacht április 18-án, hétfőn ütközött neki egy azonosítatlan úszó tárgynak. A vészhelyzeti jeladót (EPIRB) április 20-án, szerdán hajnalban, 0.54-kor kapcsolták be, amiből arra lehet következtetni, hogy a csapat kezdetben bízott a hajó menthetőségében. 10.45-kor a teljes legénységet egy olajszállító tanker fedélzetére vették, a Tulikettut magára hagyták. A fedélzeten lévő négy ember sértetlenül úszta meg a balesetet.

Április 21-én, csütörtökön megkezdődött a mentési művelet. Hajót és felderítő repülőgépet küldtek a térségbe, a keresés egy hétig zajlott, megállás nélkül. A parti csapat éjjel-nappal dolgozott, az MRCC Turku és az MRCC Delgado tengeri mentőközpontokkal együttműködve, napi sodródási számításokat készítve, segítendő a tengeri és légi mentési szakembereket. Egy hét intenzív keresés után a csapat feladta a reményt, hogy megtalálják a Tulikettut, és leállították a keresést.

Arto Linnervuo, a Tulikettu Racing Team tulajdonosa – érthető módon – maga alatt volt, de az eset csak még elszántabbá tette: „Közel ötezer tengeri mérföldet vitorláztunk vele, ami alatt megállapíthattuk, hogy az Infiniti 52-es minden, a hajó teljesítményére vonatkozó várakozásunkat felülmúlta.

Soha nem fogom elfelejteni azt az érzést, amikor a Tulikettu a támasztóuszonyára terhelve először emelte magát a hullámok fölé, és könnyedén elérte a 28 csomós tempót – pedig a szél sebessége meg sem közelítette az akkori hajósebességünket. Álmatlan éjszakák során át gondolkodtam azon, mit tehettünk volna még, hogy megtaláljuk a drágaságunkat, hiszen sok év munkája foszlott semmivé néhány nap alatt. Ebben a nehéz helyzetben csak az adott erőt, hogy előre tekintettem, hiszen nem adhatom fel azt az álmunkat, hogy finn zászló alatt, finn vitorlázókkal érjünk el kiemelkedő eredményeket a nemzetközi színtéren.

Egy Forma–1-es csapat sem hagyná abba a versenyzést, ha a téli teszteken összetörné az új autóját, ezért azt a döntést hoztam, hogy a lehető leghamarabb folytatjuk a programot. Tovább dolgozunk az Infiniti Yachtscal, a csapat együtt marad, edz, és versenyeken vesz részt vitorlásklubunk, az Xtra Stærk Ocean Racing Society többi offshore versenyhajójával. Lehet, hogy más jachtokat is bérlünk, de visszatérünk, az biztos!”

Gordon Kay, az Infiniti Yachts alapítója elmondta: „Az Infiniti 52 hamar egyértelművé tette, hogy a valaha volt legjobb, DSS-sel felszerelt jacht. Kifogástalan az egyensúlya, könnyű vele nagy sebességet elérni. Rengeteg időt töltöttünk a Tulikettu fejlesztésével és építésével, az elvesztése komoly csalódás még akkor is, ha a második hajótest már javában készül, és hamarosan a harmadik építése is megkezdődik.”

Tulikettu InfIniti 52 tesztvitorlázása a Solenten, akkor „csak” 24 csomós csúcssebességgel:

YouTube video

(forrás: xtrastaerk.com, fotók: livesaildie.com, marineindustrynews.co.uk, mysailing.com.au)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!