Lehalásszák a hortobágyi tavakat

2022. április 14.
Címkék :

Március második felében kezdődött el a Hortobágyi Öregtavak Kondás tavának lehalászása.

Az Öreg-tavak halgazdálkodója a HNPI, a folytatott halgazdálkodás természetvédelmi célú. A haltermelési tevékenység folyamatos táplálékkal és élőhellyel szolgál az itt élő életközösségek számára. A tavak lecsapolt állapotának haszonélvezői többek között a parti- és gázlómadár fajok mellett a halfogyasztó emlősök is.

A lehalászás ideje egybe esik a madarak vonulásával. A téli telelőhelyekről fészkelőhelyeik felé tartó madártömegek szívesen használják ki a táplálékbő és nyugalmat biztosító halastavak kínálta lehetőségeket.

A Tiszának a XIX. századi szabályozása után a Hortobágyon a vizes élőhelyek a csapadékvizen kívüli természetes vízutánpótlásukat elvesztették. A folyószabályozásnak több kellemetlen következménye jelentkezett a mezőgazdaságban is, így egy újabb program keretében néhány évtizeddel később az Alföldön jelentős halastó-, rizstelep- és öntözött gyeprendszer kiépítését kezdték meg. Ekkor létesítettek halastavakat a Hortobágyon mintegy 6000 hektáron, amelyek közül a Hortobágyi-halastó (más néven Öreg-tavak) kialakítása már az első világháborúban megkezdődött, körülbelül 2000 hektáros területen. A tórendszer kiépítése az 1970-es évek elején fejeződött be – írta a pecaverzum.hu.

(további képek találhatók ide kattintva)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!