200 ezer daru a Hortobágyon – de hogy számolták meg?

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága most felfedte titkát, hogyan számoltak meg közel 200 ezer náluk pihenő darvat.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a szezonban folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a helyeket, ahol a darvak rendszeresen éjszakáznak. Ezek rendszerint sekély vízű élőhelyek, melyek lehetnek lecsapolás alatt álló halastómedrek, szikes mocsarak vagy éppen ökológiai vízpótlás miatt elárasztott pusztarészek: egykori erek, medrek.

A darvak napi ritmusa során az éjszakázó helyre berepülő darvakat, vagy a hajnalban a vízen tartózkodó, vagy a napkelte körül kirepülő madarakat számolják meg a munkatársak. Valójában ez a számolás a matematika nyelvén becslést jelent.

A gyakorlatban megszámolnak egy egységnyi mennyiségű madarat, például 10 egyedet, majd ezen mennyiség térbeli elhelyezkedését rávetítik a csapat további részeire. Így ezzel a módszerrel a több százas vagy ezres nagyságrendű csapatok is gyorsan megszámlálhatók.

Mivel ezt a munkát ugyanazon munkatársak évtizedek óta ugyanazokon a helyeken, ugyanazon eszközökkel, ugyanazon metódus alapján végzik, így kijelenthető: a módszerben foglalt hibahatár is ugyanakkora. A gyakorlat alapján megállapítható, hogy ez a módszer kb. 10 százalékos hibával terhelt, amely a hasonló biomonitoring-módszerek sorban kiválónak számít.

Olykor a modern kor technikáját is segítségül hívják a pontos számoláshoz: drónnal az éjszakázó csapat felé repülnek, a madarak zavarása nélkül néhány fényképet készítenek a csapatról, majd monitoron végzik el a számolást.

Az idén nagy szerencséjük volt az időjárással, de a körülmények nem mindig ennyire kedvezők, olykor viharos szél, köd és eső is nehezíti a számlálást – árulta el a titkát a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A darvak száma az elmúlt napokban csökkent, de a néhány héttel ezelőtti maximumok rekordnak számítanak. Az elmúlt hétvégén 160 240 daru pihent a Hortobágyon – írta a hnp.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!