Megvolt a lehalászás a Pátkai-víztározón

Befejeződött a Pátkai-víztározó lehalászása, amelynek során 130 mázsa halat, főleg pontyot és harcsát mentettek ki, amelyeket három különböző helyre telepítették át.

A Pátkai-víztározóban decemberben kezdek el pusztulni a halak nem sokkal azt megelőzően, hogy megindult volna a vízleeresztés a Velencei-tó irányába. Már akkor elkezdte a halmentést a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (Hofesz), majd március 29-én elindult a Pátkai-víztározó lehalászása.

„Nincsen benne egy csepp víz sem. Április 16-án, kedden befejeztük a munkát. A Pátkai-víztározót lehalásztuk teljesen, kimentettük az összes halat” – mondta Urfi Tamás, a Hofesz ügyvezetője.
Összesítve a számokat közölte: december óta több részletben összesen 100 mázsa pontyot (köztük 5-10 százaléknyi amurt), 30 mázsa harcsát, továbbá némi süllőt és csukát halásztak le. A halakat három helyre, a Fehérvárcsurgói-víztározóba, a Sárszentmihályi-víztározóba és a székesfehérvári Palotavárosi-tavakba telepítették át.

A pontyok közül jutott mindhárom vízbe, míg a harcsákból 7,5 mázsa, a kisebbek, 30 kilóig bezárólag Fehérvárcsurgóra kerültek, a többi pedig, köztük 70 kilós példányok, Sárszentmihályra költöztek. Utóbbi helyen nagyon fellendült a harcsahorgászat, sokan elkezdték kergeti a frissen érkezett új lakókat.

Urfi Tamás elmondta azt is, mivel az amur idegenhonosnak számít, a törvény a teljes mentett mennyiség 20 százalékáig engedi az áttelepítését, az e fölötti tételeket azonban meg kell semmisíteni, hasonlóan az inváziósnak számító halakhoz.

A Pátkai-víztározó leengedése a Velencei-tó vízpótlása miatt vált szükségessé. December 19-e óta 102 centiméterről 145 centiméterre emelkedett a vízszint – írta a pecaverzum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!