Mesék a Velencei-tóról – megjelent a sokírós könyv

2024. április 23.
Címkék :

Hogyan született a Velencei-tó? Kik lakták, mielőtt az óriások használták szikláit dobókockáknak? Hányan estek áldozatul a tavi sellők csábításának és a tündérek tréfáinak?

Miként gyakorlatoztak a magyar huszárok a tó kiszáradt medrében? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat az olvasó abban a gazdagon illusztrált, csodálatos kivitelű kötetben, amelyet április 15-én  mutattak be Kápolnásnyéken.

Rendhagyó könyvbemutatónak adott otthont a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont hétfő délután. A Koszorú Kiadó gondozásában jelent meg a Mesék a Velencei-tóról című kötet, amely sokkal több, mint a tóról szóló mesegyűjtemény. Egy tavaly tavasszal meghirdetett meseíró pályázat eredménye ez a maga nemében egyedülálló kiadvány, amelyben a legifjabb szerző mindössze nyolc, míg a legidősebb közel nyolcvan éves. Ennek is köszönhető, hogy sokféleképpen, a fiatalok és az idősebbek szemszögéből is megismerhetővé válik, milyen sokat jelent a térség kultúrája és a táj gazdagsága az ott élőknek és az oda érkezőknek. Az élménydús utazást még különlegesebbé teszik Czikkely Panni meseszép és szívet melengető illusztrációi.

A zsűri tagjai, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Iancu Laura József Attila-díjas magyar író, költő és néprajzkutató, S. Töttő Rita újságíró és Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke a könyvbemutató alkalmával tartott beszélgetésen kiemelték: a beérkezett művekből összeállított kötet túlmutat önmagán, egyrészt kiváló korrajz, lenyomat az elkövetkező generációk számára, arról, hogy milyen emberek éltek a Velencei-tónál és hogyan gondolkodtak a XXI. század elején, másrészt a jelen kor olvasói számára is átérezhetővé teszi, hogy mi is a tó környékén élők közösségének gondolati kötőanyaga.

Rodics Eszter megfogalmazásában „közösségi könyv” születetett, amelynek jelentősége egyrészt a különböző írások témájában, stílusában, a szerzők nagy korosztályi megoszlásában, de főleg abban rejlik, hogy amatőr írók nagyszerű munkái olyan meseszövetet hoztak létre, amelyek egy gyönyörű térség rajongóit több ponton kapcsolják-kötik össze. Novák Péter, a beszélgetés moderátora megállapította, hogy láthatóan az írott szó, a könyv nem halott, sőt nem csak hogy olvasnak az emberek, hanem korosztálytól függetlenül nagyon sokan foglalkoznak írással, verseléssel is. Kautczky Armand előadásában két mesét is meghallgathatott a közel kétszáz fős hallgatóság.

fotók és forrás: velma.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!