Műanyagból építenek vitorlás hajókat

Brit segítséggel építenek vitorlás hajókat az óceánból kihalászott műanyaghulladékból Kenyában.

A UK Aid támogatásának köszönhetően Simon Scott-Harden, a Northumbria Egyetem formatervezési iskolájának vezető oktatója és Johnny Hayes vezető technikus a Lamu szigetvilágban egy új, a hagyományos hajóépítési metódust életben tartó és oktató központot hozott létre.

„A UK Aid támogatása jelentős előrelépés, lehetőséget teremt arra, hogy a körkörös modellt, amely a műanyaghulladék felhasználásával hagyományos vitorláshajókat készít, a világ minden táján széles körben alkalmazzák a part menti közösségekben” – magyarázta Simon.

Simon termék- és anyagtervezés szakértő, először 2017-ben kapcsolódott be a Flipflopi projektbe, amikor támogatta a közösséget egy hagyományos dhow vitorlás hajó létrehozásában. A Flipflopit a kenyai partoknál összegyűjtött 30 000 kidobott szandálból készítették.

A Flipflopi Projectet, amely mára Kelet-Afrika egyik legjelentősebb körforgásos gazdasági mozgalmává vált, a Northumbria Egyetem egykori hallgatója, Ben Morison, valamint két kenyai, Ali Skanda és Dipesh Pabari alapította.

A Flipflopi Project és konzorciumi partnerei – köztük a Northumbria University, a CORDIO East Africa és a University of Portsmouth – most a projekt második fázisára készülnek, amelynek keretében továbbfejlesztik a hajóépítéssel kapcsolatos kutatásokat és terveket, valamint tananyagot dolgoznak ki a hagyományos csónakokkal foglalkozó képzési központ számára, a térségben pedig központosított műanyaghulladék-gyűjtési rendszert hoznak létre.

A Flipflopi története:

YouTube video

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: boatingbusiness.com, theflipflopi.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!