Egyre hatékonyabbak a halőrök

A halőrök intézkedései szerint tavaly a legnagyobb számban előforduló szabályszegés az engedély nélküli horgászat volt. Engedély nélküli és a területi jegy nélküli horgászaton 178 esetben csíptek el pecásokat.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) természetes vízi halgazdálkodási területe 62 800 hektár, amely a Balaton és a Kis-Balaton I. ütemre különül el. Ehhez több kisebb-nagyobb vízterület csatlakozik (Nyugati-övcsatorna, Hévíz-folyás stb.), és csak a Balaton partvonala 235 km hosszú.

Tavaly 403 szabályszegésre került sor, ami a 2020-as 1022 esethez képest látványos javulás. Míg 2019-ig külön kezelték, tavalyelőtt óta nem a horgászrendi szabályszegéseket. A BHN feljelentéseinek alapján visszakapott hatósági határozatok alapján kiszabott bírság összege 2021-ben 11,8, míg 2020-ban 19,24 millió forint volt.

A leggyakoribb szabálysértés az engedély nélküli horgászat (100 eset), az érvényes területi jegy hiánya (78), a fogási napló vezetésének hiányosságai (72), valamint a több horgászfelszerelés használata (72) volt.

A jegyzőkönyvekből kiderül, hogy 49 esetben az ellenőrzött horgász több szabályt is megsértett, ebből 7 esetben hármat is. A horgászrend szerint az abban megnevezett kirívó szabályszegések miatt lehetősége van a társaságnak egyes szabályszegő horgászoktól hosszabb időre is megtagadni a területi jegy kiadását. Tavaly december elejéig erre 39 esetben került sor – olvasható a balatonihal.hu oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!