Az elsüllyedt város titkai

Amikor a világ leggonoszabb és legbűnösebb városának nevezett Port Royal Jamaicában elpusztult, sokan isten bosszújának tartották, hogy a tenger elnyelte.

Ma Port Royal nyugalmas tengerparti település, egy része viszont ma is a tenger alatt van. A várost 1509-ben alapították és 1655-ig egy védett öbölben fekvő, kis spanyol kereskedelmi kikötő volt. 1655-ben azonban Oliver Cromwell odaküldött egy angol flottát, hogy kereskedelmi bázist hozzon ott létre, és hogy Angliától távol ellenőrizhetetlen bevételekre tegyen szert. Így született meg a féllegális kalózkikötő, kalózok, prostituáltak, bűnözök és rabszolgák tanyája.

A kalózok és rabszolga-kereskedők itt szórták el a pénzük nagy részét italra, örömlányokra, itt intézték vitás ügyeiket késsel, karddal vagy puszta kézzel.

Hatalmas, 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg a szigetet 1692. június 7-én reggel. A nagyrészt homokra épült város azonnal megsemmisült, az épületeket, utakat beszippantotta a föld. A helyükön gejzírek törtek elő, végül cunami sodorta a tengerbe mindazt, ami a városból megmaradt. Mintegy 33 hektárnyi terület tűnt el a víz alatt, az öt erődből négy megsemmisült vagy víz alá került, 2000 ember halt meg.

Pedig abban az időben a Jamaica délkeleti partján található Port Royal kikötője az ottani angol élet központja volt. Abból a pénzből épült és gyarapodott, amit az angolok a rabszolga-kereskedelemből, az ültetvényeken végzett rabszolgamunkából szereztek és abból, amit a kalózok a spanyolok elleni fosztogató akcióikból a városban költöttek el. 1675-ben a hírhedt kalóz, Henry Morgan lett a város főkormányzója. Mindössze négy évvel a földrengés előtt halt meg, és a Palisadoes temetőben temették el.

Ma a 17. századi város maradványainak nagy része 40 méterrel a víz felszíne alatt fekszik. Egészen az 1900-as évekig jöttek hírek az ott fürdőző turistáktól, a városról, amely még mindig látható a hullámok alatt, és a háztetők feletti lebegés kísérteties érzéséről. Az 1950-es évek óta búvárok kutatják és katalogizálják az elsüllyedt várost. 1969-ben Edwin Link felfedezte a leghíresebb műtárgyat: egy 1686-os zsebórát, amely 11:43-kor állt meg.

A Texas Egyetem Tengerészeti Régészeti Programja és a Jamaica National Heritage Trust végzett víz alatti régészeti vizsgálatokat, amelyek 1990-ben fejeződtek be. Kutatásaik során a 17. századi élet ritkán látható leletei kerültek napvilágra. A katasztrófa természete és a többé-kevésbé háborítatlanul megmaradt régészeti emlékek miatt Port Royalt Pompejihez szokták hasonlítani. 1999-ben a Nemzeti Örökség részévé nyilvánították.

A Port Royal romterületén való merüléshez a kormány külön engedélye szükséges, de az évek során előkerült tárgyak közül sok megtekinthető a kingstoni Jamaicai Intézet Történeti és Néprajzi Múzeumában – írta a travelo.hu.

Búvárok a leomlott épületeknél:

YouTube video

fotók: historicalperceptions.com, amusingplanet.com, jamaicaportroyal.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!