Újjáéled a Holt-Tisza

Mintegy 60 hektáron éled újjá 1,2 milliárd forint európai uniós, valamint hazai forrásból a Holt-Tisza és három holtágának élővilága a Közép-Tisza mentén Tiszakécske térségében.

A Tiszakécske térségében fekvő négy holtág közül a 2-es kotrását és rehabilitációját már korábban elvégezték, a 3-as holtágé pedig részben valósult meg. A most befejezett természeti fejlesztés keretében, a 3-as és a 4-es holtág alakító kotrás során mintegy 35 ezer köbméter anyagot mozgattak meg, illetve a holtágak közötti vízáramlást biztosító zsilipes műtárgyakat is felújították.

A projekt részeként a Holt-Tisza területén a hal- és madárállományt tájékoztató táblákkal bemutató tanösvény is létesült. A Tisza élővilágának megismerése érdekében a 2,5 kilométeres sétányon 12 állomást alakítottak ki. A tanösvényen madárleseket és madárlakokat is elhelyeztek.

A beruházásban megvalósított műtárgyaknak köszönhetően a jövőben folyamatosan frissül és állandóan pótolható a holtágak vize, megszüntetve a korábbi vízhiányos problémákat.

A rehabilitációval egy kiváló családi kirándulóhely jött létre, amely a tanösvény révén lehetőséget kínál a helyi oktatási intézményeknek a természetismereti foglalkozásokra is. Ezek során a gyerekek megismerhetik a Holt-Tisza értékes élővilágát és a természetvédelem működését – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!