Végre versenyezhettek egymással a szuperjachtok!

Két évet kellett várni arra, hogy a három Maxi osztály képviselői összegyűlhessenek és megmérkőzhessenek egymással a vízen. A küzdelemhez Porto Cervo nyújtott tökéletes helyszínt.

Szardínia északi csücskénél északnyugati az uralkodó szélirány, ami rendszerint legalább közepes erősséggel fúj, ehhez képest az első versenynapon (szeptember 6.) gyenge északkeletiben rajtolt el a futam.

A rendezőség ezért rövid túrafutam mellett döntött, a szél felőli pályajel után La Maddalenát, Caprerát, végül az Monaci-szigeteket kerülve kellett visszaérni Porto Cervo elé. A Maxi osztályban (80–100 láb) csak az utolsó szakaszon dőlt el a helyezések sorsa (a Highland Fling XI javára), a Super Maxiknál (100 láb fölött) a két J osztályú hajó (Topaz, Velsheda) csatázott az első helyért. A Mini Maxi (60–80 láb) kategóriát három részre osztották, az 1-esben a 72-esek taroltak, a 2-esben a 78 lábas Capricorno, a 3-asban a Lyra (Wally 77).

Összefoglaló:

YouTube video

Kedden az előző napinál is bizonytalanabb volt a szél, ezért még rövidebb pályát kellett teljesítenie a mezőnynek, de a Highland Fling XI megint nyerni tudott (ahogy a Magic Carpet 3 ismét második, a Y3K újra harmadik lett). A Lyra és a Velsheda is újra tarolt.

Pillanatképek:

YouTube video

Előzetesen a szerda sem ígért sok jót, egy rajteljárást félbe is kellett szakítani, de 15.35-kor végre rendes futamot lehetett indítani – bár szokatlan módon, bő szélben engedve útjukra a hajókat. A szigetek között 12-13 csomós (pöffökben 16-ra hízó) szélben a korábbiaknál dinamikusabb menetekben volt része a mezőnynek, a Lyra és a Velsheda ezúttal is nyert (utóbbi csak a befutóhoz közeledve tudta megelőzni az addig vezető Topazt), a 72-esek továbbra is szoros csatákat vívtak. Ami tulajdonképpen nem meglepő, hiszen olyan hajókról van szó, amik, ha nem is teljesen egyformák, de igencsak hasonlítanak egymásra.

Csütörtökön eredetileg pihenőnapot tartott volna a mezőny, de a meteorológiai előrejelzés ismeretében a rendezőség a programváltozás mellett döntött, és futamra hívta a hajókat. Tökéletes lépés volt, a jachtok 20 csomós szélben kergették egymást a pályán. A Maxik 34, a Super Maxi osztály 30 mérföldes túrát vitorlázott, a Mini Maxik két pályaversenyen mérték össze tudásukat. A két J jacht fej fej melletti csatájából ezúttal a Topaz került ki győztesen, a küzdelem szorosságát jól mutatja, hogy korrigált idő szerint mindössze 16 másodperc előnnyel. A Highland Fling XI-en igen hangos durranás kíséretében eltört a merev vorstag felső része, de szerencsére a legénység olyan gyorsan reagált, hogy megmentették a támaszték nélkül maradt árbócot. A nap végére csak a Lyra maradt veretlen.

A pénteki pihenőnapot követően szombaton sem hibázott a Lyra, negyedik futamgyőzelmükkel végleg bebiztosították első helyüket. A csapatot olyan figurák alkotják, mint Phil Harmer földkerülő vitorlázó, Marc Lagesse, az egykori Team Shosholoza navigátora, illetve Mark Sadler szkipper. Még Hamish Pepper (taktikus, Új-Zéland) is azt mondta, hogy „egy ilyen sor azért nagyban megkönnyíti az ember dolgát. A csapat tagjai közül többen rendszeresen vitorláznak TP52-esen, RC44-esen, így hozzávannak szokva a sűrű manőverekhez, Terry (Hui, a tulajdonos – a szerk.) új vitorlaszettet vásárolt, fejlesztések voltak a rudazaton, jobban ki lett egyensúlyozva a hajó”. A két J közül megint a Velseda nyert, elhódítva egyúttal a SuperMaxi osztály trófeáját is. A legszorosabb küzdelmet a Mini Maxi 1 kategóriában vívták a Maxi 72-esek, elfoglalva az első öt helyet. Ebben az osztályban vitorlázott a magyar Wild Joe, teljesítményük ezúttal a hetedik helyre volt elég.

Komplett eredménylista.

Maxi Yacht Rolex Cup – látványos finálé:

YouTube video

(forrás: internationalmaxiassociation.com, fotók: yccs.it)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!