Íme a legjobb balatoni strandok!

Negyvenhárom balatoni strand kapott Kék hullám zászló minősítést a Balatoni Szövetség strandminősítő ünnepségén.

A strandminősítő megmérettetésre benevezettek közül 24 balatoni strand nyert el ötcsillagos, 16 strand négy- és 3 strand háromcsillagos Kék hullám zászlót. Az idei strandminősítő verseny győztese a legtöbb pontszámot elérő csopaki Községi strand lett. Ebben az évben is különdíjjal jutalmazták a járványügyi védekezésben legfelkészültebbeket, a balatonföldvári Keleti strandot, a vonyarcvashegyi Lido strandot és a balatongyöröki Községi strandot.

A három Balaton-parti megye, Veszprém, Zala és Somogy önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy kiemelkedően szereplő, megyéjükben található strandnak, ezt az elismerést a balatonlellei Napfény Strand, az örvényesi Legisly Beach és a vonyarcvashegyi Lido Strand kapta.

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát a meder állapotával együtt, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, a gyerekbarát szolgáltatásokat és a strandi vendéglátóhelyek kínálatát is, az utóbbinál fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét, és az étel-ital választékot is.

A Kék hullám zászló strandminősítést 2004 óta 18. alkalommal hirdette meg az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség. A június 21-én indult bejárásokon a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai is helyszíneltek. Az elnyert zászlókon egytől öt csillagig kaptak értékelést a megmérettetésen induló strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát.

A 2020-as toplista.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!