Újra elrajtol a legrégebbi édesvízi vitorlás távolsági verseny

A 2020-as hiátus után 2021-ban ismét nekivág a Race to Mackinac mezőnye, hogy leküzdje a 289 tengeri mérföldes távot. Körülbelül 3000 versenyzőt várnak a megmérettetésre.

Május 25-én a Chicago Yacht Club hivatalosan bejelentette, hogy nyáron újra megrendezi népszerű regattáját, amelyet 2020-ban a járvány miatt törölni kellett. A Race to Mackinac a chicagói Navy Piertől rajtol, a Michigan-tó déli végéből, befutója a Mackinac-szigetnél van, már a Huron-tavon. Először 1898-ban futották a versenyt, az idén a száztizenkettedik kiírás következik, a túravitorlások (cruiser boats) július 16-án, a versenyhajók (performance boats) 17-én rajtolnak.

Martin Sandoval versenyigazgató elmondta: „A Race to Mackinac egy izgalmas verseny, amely minden évben újabb kihívások elé állítja a mezőnyt. Kitartás, stratégia, akaraterő mind megméretik, miközben a parton egymás után maradnak el a városok, világítótornyok és egyéb látnivalók. Aztán jön a befutó a Mackinac-szigetnél… Mágikus vidék, amit mindenkinek látnia kell(ene).”

Az eddig nevezők közül a legnagyobb Peter Thornton 104 láb (31,7 méter) hosszú klasszikus ketche (Whitehawk), ahol a 19 fős legénységből kilencen a tulajdonos családtagjai. A spektrum túlsó végén két 26 lábas (7,92 m) hajó található, amelyeket ketten-ketten irányítanak (azaz a négykezes – Doublehanded – kategóriában indulnak).

„A Chicago Mac a világ legrégebbi, édesvízen futott távolsági vitorlásversenye, 289 tengeri mérföldes távval, és olyan presztízse van, hogy nemcsak a Középnyugatról és Kanadából, de a keleti és nyugati partról, a Mexikói-öböl vidékéről, sőt Hongkongból, Új-Zélandról és Ausztráliából is érkeznek csapatok. Sok helyütt a regattán való indulás a családi hagyomány része, a tudásátadás egyik formája.”

Chicago Yacht Club Race to Mackinac – a 2019-es verseny előtti Pink Pony Party

Filmhíradó 1927-ből, a versenyre érkező detroiti vitorlázókról és a rajt utáni percekről

YouTube video

Száz csomósra erősödő szél a 2011-es verseny második napján, folyamatos villámlással az éjszakában

YouTube video

(fotók és forrás: cycracetomackinac.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!