Hajókat és épületeket pusztított el a véletlenül keletkezett tűz

2021. május 5.
Címkék :

Hétfő délután 5 óra körül csaptak fel a lángok a Temze apró szigetén, később robbanásokat lehetett hallani, a tűzoltók végül kedd délután vonultak le a helyszínről. Az anyagi és eszmei kár jelentős.

A szakértői vizsgálat szerint baleset történt, a közelben szemetet égettek, és a szél a szigetre (Platt’s Eyot) sodort egy parázsdarabot. A mérleg: egy 30 lábas kabinos túrahajó megsemmisült, négy hasonló komolyan megsérült, három ipari épület a földdel vált egyenlővé.

Dr. Phil Weir történész elmondta: „Jelenleg felbecsülni sem tudjuk, mekkora veszteség érte a tengerészeti örökségünket. Ebben a műhelyben készültek a Királyi Haditengerészet motoros torpedói az I. világháború idején, és legalább egy Dunkirk Little Ship is odalett (ezek a kishajók részt vettek a Dinamó-hadműveletben, amikor több mint háromszázezer szövetséges katonát menekítettek ki Dunkerque-ből – a szerk.).”

Több hajótulajdonos igyekezett segíteni, de hamar rájöttek, hogy nehéz a tűz közelébe férkőzni, és inkább félreálltak a tűzoltók útjából, legfeljebb emberek és felszerelés szállításával támogatták a tűz elleni küzdelmet. Fokozta a veszélyt, hogy több motoros is ki volt kötve a sziget partjához, és jó eséllyel mindegyiknek a tankjában lötyögött üzemanyag, amely bármikor felrobbanhatott volna. Így aztán a mentési munkálatoknak ezek arrébb vitele is részét képezte.

Videón a tűz, egy robbanás, és az is látszik, milyen erős volt a szél:

YouTube video

(forrás: standard.co.uk, fotók: gofundme.com; mirror.co.uk; mylondon.news; richmondandtwickenhamtimes.co.uk; sorbonestates.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!