Komoly gondban a népszerű horvát nyaralóhelyek

2024. augusztus 2.
Címkék :

A Balkán-félszigeten a hőség, a szél és a hetek óta tartó szárazság okozta erdőtüzekkel küzdenek, és azt mondják, a horvát tűzoltók az idei szezon eddigi legnehezebb napján vannak túl.

Észak-Macedóniában az elmúlt 24 órában 66 erdőtűz ütött ki. Az oltáshoz Bulgáriához és Albániához hasonlóan a nemzetközi közösség segítségét kérték, és fontolgatják, hogy további segítségért a NATO-hoz fordulnak.

Horvátországban a horvát tűzoltószövetség pedig az elmúlt napot az idei nyár legnehezebb napjának nevezte, több mint száz tűzhöz ezer tűzoltó vonult ki, és húsz tűzoltó repülőgépet vetettek be. Több kimerült tűzoltó is az utakon pihent meg, mielőtt folytatta a harcot a lángokkal.

A legsúlyosabb incidens Horvátországban az éjjel a dél-parti város, Tucepi közelében történt, ahol egy tűzoltó megsérült. Az éjszakán át fújó erős szél megnehezítette a tomboló, több kilométeres lángok leküzdését. Egy tűzoltó megsérült, a környék lakóit kitelepítették, az áramellátás megszűnt, a makarskai riviéra egyes részei áram nélkül maradtak, több gázpalack felrobbant. A tüzet szerda délelőttre sikerült megfékezni, a katasztrófavédelmi erők továbbra is készenlétben állnak. A rendőrség szerdán őrizetbe vett egy 65 éves férfit, aki a gyanú szerint véletlenül gyújtotta a tüzet, miközben a méhkaptáránál dolgozott. A férfi ellen közbiztonság veszélyeztetése miatt indult ellene eljárás.

YouTube video

A tüzet szerdán órákig megfékezték, majd újra kigyulladt, és átterjedt a közeli Biokovo natúrpark egy távoli részére. Ante Cobanic helyi tisztviselő azt mondta, megpróbált segíteni, de az öt perc leforgása alatt hirtelen átterjedt.

Északabbra, Sibenik város közelében a tűzoltók igyekeztek megfékezni a tüzet, nehogy elérje a lenyűgöző vízeséseiről ismert Krka Nemzeti Parkot. A park szerdán még nyitva volt a látogatók előtt, de „amíg ennyire erős a szél, fennáll az újraaktiválás veszélye” – mondta Josko Grancic, a part menti terület vezető tűzoltója – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!