Kihívás elfogadva – America’s Cup

Az Emirates Team New Zealand megerősítette, hogy elfogadta a Royal Yacht Squadron Racing kihívását a 37. America’s Cup vitorlásversenyre. A kihívót az Ineos Team UK képviseli.

Megkaptuk és elfogadtuk a Royal Yacht Squadron Racing (RYSR) kihívását, így biztossá vált, hogy újra része lesz a küzdelemnek az a klub, amelyik 170 éve felajánlotta az eredeti (és máig létező) díjat. Izgatottan várjuk a közös munkát – mondta Aaron Young, az RNZYS elnöke.

A 37. America’s Cupot szabályozó protokollt nyolc hónapon belül közzéteszik, de néhány dolgot már most biztosan lehet tudni róla:
– maradnak az AC75-ös osztályként elhíresült repülő hajók, méghozzá nem csak egy, de két ciklusra,
– a csapatok csak egy AC75-öst építhetnek a következő regattára,
– egy szervezet felel majd a versenyzés bonyolításáért és a versenyhez kapcsolódó reklámtevékenységekért,
– a Védő és a Kihívók képviselője közösen vizsgálják meg, miként csökkenthető a kampányok költsége annak érdekében, hogy minél több csapat vehessen részt az America’s Cupon, illetve segítik az új csapatok létrehozását,
– az új nemzetiségi szabály értelmében a versenycsapat minden tagja a küldő ország útlevelének birtokosa március 19-én VAGY a március 18-át megelőző három évből kettőben az adott országban élt. Kivételt képeznek a „Feltörekvő Nemzetek” képviselői,
– egyelőre több lehetőséget vizsgálnak, de az biztos, hogy a Kupáért zajló küzdelem helyszínét hat hónapon belül kihirdetik, a lebonyolítási rendet pedig a protokollban teszik közé – vagy már hamarabb.

A kihívásról szóló dokumentumot március 17-én írta alá az Imagine jacht fedélzetén Bertie Bicket (Royal Yacht Squadron Racing) és Aaron Young (Royal New Zealand Yacht Squadron). Ezzel párhuzamosan az Ineos megerősítette, hogy a továbbiakban is támogatják Sir Ben Ainslie csapatát annak érdekében, hogy elnyerje a nemzetközi sportvilág legrégebbi trófeáját.

A harminchetedik America’s Cup abban a pillanatban megkezdődött, amikor kiderült, ki nyerte a harminchatodikat – mondta Grant Dalton, az Emirates Team New Zealand igazgatója.

(fotók és forrás: americascup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!