Videón a lángoló fonyódi nádas

A hétvégén 120 hektáron leégett Natura 2000 besorolású fonyódi nádas, melynek nagy értéke, hogy alapvetően érintetlen és összefüggő, több száz hektárnyi természetes állapotban megmaradt lápterület.

Hogy mekkora kárt tett az élővilágban a tűz, azt nehéz felbecsülni. A nagyvadak és madarak valószínűleg el tudtak menekülni, a területet átvizsgáló hivatásos vadászok sem találtak nagyvadtetemeket, de a kisebb, lassúbb mozgású állatfajok sok egyede elpusztulhatott.

A természetvédők azt remélik, hogy a gyorsan terjedő tűz nem forrósította át nagyon a talaj felső rétegeit, így a még vermelő állatfajok nem károsodtak. Az elmúlt hét meleg napjai viszont már sok kétéltűt előcsalogattak, békák már raktak is le petéket, és a szárazon lévő egyedeik el is pusztulhattak.

Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa, a Kisbalaton-Nagyberek Tájegység osztályvezetője: „valószínűleg jövőre már megint fognak itt költeni madarak. Az apró élőlények viszont csak lassan tudják majd visszahódítani ezt az élőhelyet. Vegyünk csak egy 2 milliméteres csigát, ami napi 10 centimétert tud megtenni, ebből a fajból négyzetméterenként 10-20 darab szokott lenni, az egész területre nézve tehát milliókról beszélünk, sok idő, mire visszatelepülnek ilyen számban. A mocsári teknősök szintén lassú szaporodásúak, 15 évre is szükségük lehet, hogy elérjék a korábbi állománynagyságot.”

„A növényzet viszonylag gyorsan regenerálódik majd, jól tűri az ilyen behatásokat, 2019 áprilisában, a mostanihoz képest rosszabb időszakban volt a tűz, és őszre már nem volt látványos nyoma a növényzetben. Az egy másik kérdés, hogy ha ilyen rendszeresen kap sokkhatást a terület, akkor hosszú távon eltűnhetnek fajok” – mondta a tájegység vezetője.

A Somogyi Katasztrófavédelem azt írta, több mint ötven tűzoltó dolgozott azon, hogy eloltsák a szombat délután keletkezett tüzet, ami végül tizenegy órájukba telt. A beavatkozást nehezítette az időnként megélénkülő szél és a lápos, mocsaras, nehezen járható terület. Az oltási munkákba bekapcsolódtak rendőrök, polgárőrök és a nemzeti park dolgozói is.

A Somogy Online felvételei a pusztításról és az oltási munkáról:

YouTube video

fotók: kpsvr.hu; Szép Péter; Czeglédi Ádám

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!

1 Comment

Ha kiszárad a Balaton-Nagyberek, oda az élőhely – agrotrend

2023.08.02. at 8:09 de.

[…] vezetik. Oda, ahol a legnagyobb szükség van rá – mondja Rozner György, a nemzeti park Kisbalaton-Nagyberek tájegységvezetője – írta meg az […]