Elképesztő szuperjacht-koncepciók 2020-ból

Video ID not provided: Please check your shortcode.

Hogy a szokatlan év tette-e vagy más, nem tudjuk, mindenesetre 2020-ra is bőven jutott extrémnek nevezhető szuperjacht-koncepció. Ugyan kérdéses, bármelyikük is megvalósul-e valaha teljes egészében, de részleteiket biztosan viszontlátjuk majd itt-ott.

Haladjunk visszafelé, a végére hagyva a meredekebb terveket!

Lamborghini 63
Igen, ez a Lamborghini az a Lamborghini. Ők adják az autós vonalat, míg a Technomar a hajós tudást. Különleges megjelenés, elképesztő teljesítmény (ami lendületesen viszi a 24 tonnát), felejthetetlen vezetési élmény és minden apró részletre kiterjedő figyelem a minőség terén.

YouTube video

Dynamiq GTM 90
A 27,5 méter hosszú, alumíniumtestű jacht koncepcióját a Genfi Autószalonon mutatták volna be (merthogy a Klassen német autógyártó a partner), induló ára 7,5 millió euró, csúcssebessége 30 csomó és teljes mértékben személyre szabható.

Tempo – önjáró hajó
Persze nem teljesen, de a DLBA Naval Architects 58 méteres hajójában a mesterséges intelligencia használatával új szintre emelhető a szuperjachtélmény. A központi számítógép felügyeli a navigációt, figyeli a rendszerek állapotát, automatizálja a mechanikus és elektromos berendezéseket.

ShadowCAT
Tervezőinek állítása szerint a Covid vezette a kezüket, amikor papírra vetették elképzelésüket, ami szerint a Haven kiszolgáló katamarán védőfalat képez tulajdonosának luxusjachtja és a külvilág között. Méghozzá olyan falat, amely 21,5 csomóval képes szelni a habokat.

Blanche
Nem kevesebb mint 70 méteres ez az egyelőre csak grafikákon létező Fincantieri, amelynek tervezésekor igyekeztek „mellőzni a feleslegesen bonyolult megoldásokat és az olyan elemeket, amikben elakadhat a tekintet”.

Eco Explorer
Ez sem kicsi, 77 méteres, merevszárnyas vitorláit automatizált rendszer állítja be, a fedélzetén pedig megtalálható egy 15 méteres úszómedence. A jelenlegi számítások szerint 50-70 százalékkal kevesebb fosszilis üzemanyagot használ, mint hasonló méretű társai.

Protean
Kilencvenöt méteres kiszolgáló hajó, amit a CBSPRO Maritime álmodott meg, és úgy képzelik, számtalan módon felhasználható lesz: kísérőként, felfedezőhajóként, versenyek kiszolgálójaként, búvártúrákhoz, konferencia- és bulihelyszínként, kutatóbázisként.

Nemesis One
Százegy méteres, foil svertekkel szerelt katamarán, amely hozza az elvárható prémium szintet, miközben komoly sebességre képes. Ha hihetünk a számoknak, a világ leggyorsabb hidrofoil luxuskatamaránja lesz, 50 csomós csúcs- és 35 csomós utazósebességgel.

Ocean Odyssey
Marco Casali a 110 méterrel már bőven a sokszor lélektani határnak tekintett 100 méter fölé ment, amikor megálmodta ez a jachtot, amire 180 méteres futópályát is tervezett, plusz egy olyan tatot, ahol az 50 lábas (15,24 méter) „kismotoros” a saját kis úszódokkjában lebeghet. Egy szinttel feljebb pedig ott a „beach club” és az úszómedence.

Stormbreaker
Ez a 115 méteres kivitel, de 90 méteresben is rendelhető. Anyagválasztásának és az építési technológiának köszönhetően a legextrémebb időjárási körülmények között is megállja a helyét. Garázsában akár kis méretű tengeralattjáró is tárolható, a szokásos helyiségeken túl pedig lesz rajta szivarszoba, művészeti galéria, könyvtár és helikopterhangár.

Avanguardia
Hattyúk kecsességét idéző forma a Lazzarinitől, ahol az irányító központ a fejben helyezkedik el.

Prodigium
Még egy Lazzarini, még egy állat, ezúttal cápa. Oldalsó „úszói” víz fölötti teraszok, amelyekkel a 34 méteres szélesség további héttel növelhető. Negyvennégy vendéghely, nyolc kismotorosnak és három helikopternek elegendő hangárkapacitás.

(forrás: superyachttimes.com, fotók: nemesisyachts.com; carscoops.com; superyachttimes.com; yachtharbour.com; boatinternational.com; yachtharbour.com; boatinternational.com; boatinternational.com; nemesisyachts.com; superyachttimes.com; robbreport.com; yachtharbour.com; cnn.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!