Újra megnyit a hurrikán által letarolt klub

2017-ben a Karib-tengernek az a része, amit elért az Irma-hurrikán, a földdel vált egyenlővé, sokan gondolhatták azt, hogy soha az életben nem épül újjá. De volt, aki lehetőséget látott a pusztításban.

Richard Hokin és lánya, Lauren 30 órával a vihar elvonulta után már a repülőn ültek, fejükben pedig megérett az elhatározás, hogy az általuk tulajdonolt Bitter End Yacht Club újjáépítésével visszatérnek a klub gyökereihez. Első lépésként eltakarították a romokat, aminek eredményeként úgy láthatták a területet, ahogy az az 1960-as években kinézett. Richard és szülei akkor keveredtek a környékre, és azonnal beleszerettek a North Sound tökéletesen védett horgonyzóhelyébe. Tíz évvel később vették meg a pár kikötőhelyből, étteremből és néhány tákolt vendégkabinból álló komplexumot. A következő évtizedek – a hajós nyaralás népszerűsödésének is köszönhetően – a bővülésről szóltak, az 1990-as években megduplázták a terület nagyságát. Visszatekintve látható ugyanakkor, hogy a két telek szimbiózisa korántsem volt tökéletes, a természetes adottságokat rosszul használták ki.

A Természet a hurrikán képében ránk szólt, hogy rossz gazdái vagyunk a területnek, belekontárkodtunk tökéletes munkájába. Ezért most igyekszünk olyan rendszert építeni, amelyben harmonikusabban élhetünk együtt a természettel – mondja Richard. – Ahol csak lehet, visszaállítjuk az eredeti állapotot, a partot kicsinosítjuk, tervezünk visszatelepíteni mangrove fákat, ha szerencsénk lesz, az állatok is visszaszoknak ide.

Minden rosszban van valami jó, tartja a mondás, itt ez az Irma nyomán megnövekedett méretű strand képében jelentkezik. Ahonnan ezentúl sokkal finomabb lesz az átmenet az épületek felé, sok faanyaggal, kevés mesterséges csillogással, természetes szellőzéssel és csak a „nagyon muszáj” helyekre telepített légkondicionálókkal. Bár a körülbelül 2000 megkérdezett vendég (a világ minden tájáról) azt szerette volna, ha „minden olyan lesz, mint régen”, ezt a lehetőséget annak kevéssé praktikus volta miatt elvetették. Ezzel együtt igyekeznek megőrizni a hely szellemét, kiállítják a romok között fellelt, még jó állapotban lévő tárgyakat.

A 2021-es nyitás két ütemben zajlik, az elsőben a marina 26 állása és 72 múringos kikötőhelye fogad újra vendégeket. Később következik az új, két emeletes kikötői épület, panorámás klubhelyiséggel, fényűző étteremmel, no meg persze az elmaradhatatlan bárral. Kiegészítésként delikátesz bolt is nyílik.

Annak idején csináltunk pár őrültséget – emlékszik vissza Richard. – Ott volt például Bert és Ernie, a két Laser, amikből furnérlapokkal és ragasztószalaggal csináltunk trimaránt egy buli kedvéért. Szeretném, ha a Bitter End Yacht Club újra a folyamatos mókáról szólna!

fotók: beyc.com

forrás: yachtingmagazine.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!