Durva viharokban gazdag szezon várható 2024-ben az Atlanti-óceánon

2024. április 3.
Címkék :

Rekordszámú vihart hozhat az idei év az Atlanti-óceánon, még az is előfordulhat, hogy a meteorológusok kifogynak a nevekből.

Viharos évnek nézünk elébe a trópusokon, a viharok száma megközelítheti az eddigi rekordot, sőt, kimerítheti a trópusi viharok és hurrikánok neveinek teljes listáját. Az atlanti hurrikánszezon hivatalosan június 1-jén kezdődik és november végéig tart, de most van itt az ideje felkészülni rájuk. Vannak arra utaló jelek, hogy az első nevesített rendszer még a szezon kezdete előtt felbukkanhat.

„A 2024-es atlanti hurrikánszezonban az előrejelzések szerint jóval a történelmi átlagot meghaladó számú trópusi vihar, hurrikán, nagy hurrikán és közvetlen amerikai hatású hurrikán várható” – nyilatkozta Alex DaSilva, az AccuWeather vezető hurrikán-előrejelzője. Ezzel tulajdonképpen megismételte az AccuWeather február végén kiadott figyelmeztetését, amelyben a szervezet megkongatta a vészharangokat a trópusi aktivitás megugrásának lehetőségével kapcsolatban.

A tavalyi hurrikánszezonban 19 nevesített vihar volt, de csak négynek lett közvetlen hatása az Egyesült Államokra. Az év vihara az Idalia volt, amely augusztus végén 3-as kategóriájú hurrikánként csapott le Floridára. Harold eláztatta Texas déli részét, Ophelia pedig Észak-Karolinában ért partot. A Lee trópusi vihar trópusi esőzésként söpört végig Új-Anglia partjain, mielőtt a kanadai Új-Skóciában elérte volna a szárazföldet. Most minden jel arra mutat, hogy a következő szezon rosszabb lesz, mint az előző, és a 2024-es atlanti hurrikánszezon a történelem egyik legaktívabbja lehet.

A hiperaktív hurrikánszezon mozgatórugói

A meleg víz a trópusi rendszerek üzemanyaga, és ebből rengeteg áll majd rendelkezésre a kezdődő rendszerek számára: „A tengerfelszín hőmérséklete jóval a történelmi átlag felett van az Atlanti-óceán medencéjének nagy részén, a márciusban megfigyelt atlanti vízhőmérsékletek a 2005-ös és 2020-as hurrikánszezonok előttieknél is melegebbek voltak. Ez nemcsak a gyakori kialakulást segíti elő, hanem növeli a rendszerek gyors erősödésének lehetőségét is, ami az elmúlt években a történelmi hurrikánok esetében szintén előfordult.”

A másik fő tényező a Csendes-óceánhoz kötődik, mert annak keleti részén, az Egyenlítő közelében lévő víz gyorsan átvált az El Niño-ról (a hőmérséklet magasabb a történelmi átlagnál) La Niña-ra (a hőmérséklet alacsonyabb a hosszú távú átlagnál). Ennek a hirtelen átmenetnek jelentős következményei lehetnek az Atlanti-óceánon.

Hány trópusi vihar és hurrikán várható 2024-ben?

Az AccuWeather meteorológusai 2024-re 20-25 nevesített vihart jósolnak az Atlanti-óceán medencéjére, köztük 8-12 hurrikánt és 4-7 nagyobb hurrikánt. Ez mind meghaladja a 30 éves történelmi átlagot, amely 14 nevesített vihar, 7 hurrikán és 3 nagyobb hurrikán. Mivel a fejlődést számos tényező elősegítheti, fennáll a lehetősége annak, hogy 2024-ben 25-nél is több nevesített vihar lesz.

Érdekesség: Videó a hurrikán belsejéből (a dátum 2021, a szereplő Sam)

YouTube video

fotók: boston.com, insideclimatenews.org, aljazeera.com, accuweather.com

forrás: accuweather.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!