Videó a hurrikán belsejéből

Szeptember 30-án, a világon elsőként, a Saildrone Explorer kamerája videofelvételt készített egy négyes kategóriájú hurrikán belsejében.

A Sam névre keresztelt hurrikánt az USA Meteorológiai Szolgálata épp akkor minősítette négyes kategóriájúvá, amikor az SD1045 azonosítójú, 7 méter hosszú vitorlásdrón (egyike az öt, útnak indított hajónak) elérte annak közepét. A felvétel idején a hajó műszerei 222 km/h-s széllökéseket és 15 méteres hullámokat mértek. Sam végül elkerülte az USA keleti partvidékét, de a hatásai azért érezhetők voltak ott is.

Richard Jenkins, a Saildrone alapítója és igazgatója elmondta: „A hajóink olyan helyekre jutnak el, ahová korábban megfigyelő jármű sosem. Az így gyűjtött adatok segítségével jobban megérthetjük, miként működnek ezek a hatalmas erők. A sarkvidéken és a Déli-óceánon már bizonyítottunk, itt volt az ideje, hogy megmutassuk, a hurrikánok sem fognak ki a Saildrone-flottán.”

A 1045-ös szárnyvitorláját úgy alakították ki, hogy megbirkózzon az extrém körülményekkel is, mert így tud megbízható adatokat gyűjteni az előrejelzési modellek pontosításához. Ezek segítségével korábban tudják felhívni az emberek figyelmét a közelgő veszélyre.

30 másodpercnyi Sam – hang nélkül is elég félelmetes:

YouTube video

(forrás: Sail-world, fotók: saildrone.com, sail-world.com, cnet.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!