Hanse 315 – A tágas kishajó

2020. november 7.
Címkék :

Az Év európai jachtja lett 2016-ban családi túrahajó kategóriában, és a stílusos vitorlás sikere azóta is töretlen, a Balaton egyre több van belőle.

A vitorlás tervezése az alábbi elvek mentén zajlott: kiváló felszereltség, egy Hansétól elvárható kiemelkedő teljesítmény, magabiztos megjelenés. A tulajdonosok vagy a bérlők minden elvárásának megfelel, legyen sportos vitorlázás, pihentető nyaralás vagy békés családi együttlét a cél. Íves gerince, rövid túllógásai és mélyre nyúló tőkesúlya elegáns kinézetet kölcsönöz neki. A széles has sportosan elegáns hatást kelt, az egyenes vonalakkal határolt felépítmény a dinamizmust emeli ki. A jól kiegyensúlyozott vitorlafelület stabil menetet eredményez, a biztonságérzet maximális. Eredeti szerkezete mára kisebb módosításon esett át, rúdkormány helyett a dupla körkormány az alap, de felár nélkül választható az előbbi is.

A fedélzeten kézzelfoghatóvá válik az ügyes térkihasználás kifejezés. Méretes a horgonykamra, ennek szemléltetésére elég annyi, hogy nemcsak a horgony és a lánc fér bele, de az opcionálisan választható elektromos horgonycsörlő is. Az orrból kicsit hátrébb lépve a Hanse márkajelévé vált önváltós fock sínjét találjuk, amely ékes bizonyítéka annak, hogy a gyár nemcsak beszél a könnyű kezelhetőségről (Hanse Easy Sailing), hanem évtizedek óta tesz is érte. A nagyvitorla behúzója szintén sínen mozog, így a grósz állíthatósága jobb azokhoz a hajókhoz képest, ahol ilyen megoldás nincs. Azt mondtuk, könnyű kezelhetőség, ami azzal együtt is igaz, hogy a 315-ös az egyetlen Hanse, amiben nincs a kormányállásig hátravezetve minden kezelőkötél. Azok „állnak meg” a kokpit tetején, amiket túrázáskor ritkán vagy egyáltalán nem használunk (például a felhúzók), így elhelyezésük semmilyen fennakadást nem okoz vitorlázás közben.
Bár a tat nyitott, a kokpit védett, többek között a teret lezáró fürdőplatformnak köszönhetően.

A két körkormányos megoldás nagy előnye, hogy így rendelhető a lehajtható lapokkal ellátott kokpitasztal, azaz szinte egy éttermet csinálhatunk a saját hajónkon! Ugyanitt gigantikus méretű tárolórekesz található a bal oldali padban.

Bent világos és tágas a tér. A karcmentes üvegtáblák és a hajó oldalába vájt műanyag ablakok rengeteg fényt és levegőt engednek be. Hasonlóan méretesek a konyha körül, a szalonban és a kabinokban elhelyezett tárolórekeszek. Öten kényelmesen elférnek a beltérben, és mindenkinek jut kényelmes fekhely, mert a szalon kanapéja is elég hosszú egy felnőtthöz. A közlekedőrészen 1,91, míg az orrban 1,77 méter a belmagasság. Ezt a gyártó a padló szintjének süllyesztésével érte el, ügyelve arra, hogy a külalak elegáns vonalvezetése megmaradjon. Mivel nem próbáltak három kabint bepréselni a 32 lábas hosszba, bőven maradt hely a fürdőnek, ami az egyik legnagyobb ebben a kategóriában.

Az orrkabint illetően kétféle kivitel közül választhat a leendő tulajdonos, kérheti a szalonnal egybenyitott vagy a leválasztott verziót. Mivel a hátsó kabinban a franciaágyat a kokpit alatt keresztben helyezték el, semmi sem korlátozta a méretét. Minden ágy hosszabb két méternél, úgyhogy a colos hajós társaknak sem lehet oka panaszra.

Ami pedig igazán különlegessé teszi a Hanse 315-öst, az a személyre szabhatósága. Ebben a méretkategóriában nem jellemző az efféle szolgáltatás, de itt a leendő tulajdonos határozhatja meg a bútorok, a padló, a konyhapult, a belső és külső kárpitok, a bimini, a Lazy jack, a hajótest, a vízvonalcsík, valamint a genakker színét-mintáját. Mivel minden lehetőséget számba véve 11 500 kombináció létezik, kijelenthetjük, hogy a hajó teljes mértékben egyedivé tehető.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!