Elindult Amerikába a legénység nélküli hajó

2020. október 3.
Címkék :

Megkezdte útját az angliai Plymouthból a Mayflower Autonomous Ship nevű, önmagát navigáló hajó, amely legénység nélkül kel át az Atlanti-óceánon, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt útnak indult Mayflower vitorlásnak.

Az IBM és a connecticuti Promare tengerkutató vállalat együttműködéséből létrejött különleges jármű hat hónapnyi tengeri próbautat követően szeli át az Atlanti-óceánt. Eközben adatokat gyűjt az óceánról, a tengeri életről és a műanyagszennyezésről is.

Az eredeti, 30 méter hosszú, háromárbócos Mayflower 1620. szeptember 16-án futott ki Plymouth kikötőjéből, a fedélzetén 102 utassal, akik az Újvilágban akartak szerencsét próbálni. A majdnem két hónapig tartó út végén a hajó Cape Codnál kötött ki, ahol létrehozták Plymouth kolóniát.

A Mayflower testét Gdanskban tervezték és építették. Az ultramodern trimarán alumíniumvázas, akkumulátorát napelemek működtetik, de felszerelték egy tartalék dízelgenerátorral is. A hajót egy robot irányítja, amelyet az IBM által kidolgozott mesterséges intelligenciával készítettek fel az útra, több millió tengerészeti felvétel alapján. Az önnavigáló Mayflower két hét alatt kel majd át az Atlanti-óceánon, a maximális sebessége 10 csomó, azaz 20 kilométer óránként – írta a hvg.hu.

A hajó útját, helyzetét és tudományos kutatásait követni lehet a projekt weboldalán.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!