Nyár végén csap össze a figarós elit

Június 23-án a jogtulajdonos és szervező OC Sport Pen Duick megerősítette, hogy a 2020-as La Solitaire du Figaro augusztus 30-án valóban elrajtol.

Ahogy Herve Favré, a szervezet elnöke elmondta: „Voltak olyan időszakok, amelyek majdnem eltántorítottak a célunktól, de mi hittünk abban, hogy meg tudjuk rendezni a regattát a nyár végén. Mindennap ezért dolgoztunk, a nehéz időkben is tartottuk a kapcsolatot a támogatókkal, a partnerekkel, az érintett közösségekkel és a versenyzőkkel. Amit ma bejelentettünk, az jó hír az offshore vitorlázók számára.”

A La Solitaire du Figaro-t afféle nem hivatalos offshore szólóvitorlázó-világbajnokságként tartják nyilván, de ha eltekintünk a hangzatos titulusoktól, akkor is elmondható róla, hogy meglehetősen magas színvonalú, kiélezett küzdelmet szokott hozni. Ezúttal mintegy harmincöt versenyző részvételére számítanak, már befutottak az első nevezések, olyanoktól, mint Armel Le Cléac’h, a legutóbbi Vendée Globe győztese, Jeremie Beyou (ugyanott harmadik), a tavalyi Figaro-második Gildas Mahé, vagy épp a brit Alan Roberts, aki szintén tavaly a legjobb nem francia volt.

A versenypálya:

  1. szakasz: Saint-Brieuc–Saint-Brieuc
    A 642 mérföldön mindössze egyetlen jelet kell kerülni, méghozzá a Fastnet-sziklát, miközben oda és vissza is meg kell küzdeni a csatorna és az Ír-tenger nehézségeivel.
  2. szakasz: Saint-Brieuc–Dunkirk
    497 mérföld az angol partok mentén, ahol a hajózási útvonal és a homokpadok okozhatnak nem kevés fejtörést.
  3. szakasz: Dunkirk–Loire-Atlantique
    Normandia és Brittany partvonalai a maguk csipkézettségével elég sok meglepetést tartogathatnak az 504 mérföld alatt – egy szemmel mindig a térképet kell majd nézni.
  4. szakasz: Loire-Atlantique–Loire-Atlantique (Saint-Nazaire)
    24 órás, 183 mérföldes sprint, ami igen megterhelő lesz az előző három etap után. Az utolsó tartalékokat is elő kell majd szednie annak, aki célba akar érni.

(forrás: lasolitaire-urgo.com, fotók: northsails.com, Alexis Courcoux / lasolitaire-urgo.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!