Atomjégtörőt épít a Roszatom

2020. május 1.
Címkék :

A Roszatom atomjégtörő hajóit üzemeltető, murmanszki székhelyű Atomflot és a vlagyivosztoki Zvezda hajógyár vezetői szerződést kötöttek a Leader atomjégtörő megépítéséről.

Az atomjégtörő megrendelője a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, fejlesztője az Atomflot, építője pedig a Zvezda hajógyár. A szerződés alapján az új típusú orosz jégtörő hajót várhatóan 2027-ben fogják üzembe helyezni.

A Leader két, a Roszatom szakemberei által kifejlesztett RITM–400-as reaktort kap, a hajó teljesítménye 120 MW lesz. Az új jégtörő hajó képes lesz arra, hogy akár 4 méteres vastagságú jégtorlaszokat is áttörjön.

Az atomjégtörő üzembe helyezésével lehetővé válik az Északi-sark keleti régiójában a folyamatos hajózás, az Északi-tengeren pedig lehetőség nyílik arra, hogy új kereskedelmi útvonalak jöhessenek létre magasabb földrajzi szélességi fokokon.

A Leader atomjégtörőt az Iceberg központi tervezőiroda által kidolgozott tervek alapján építik meg, és az OKBM Afrikantov, a Roszatom leányvállalata által kifejlesztett RITM–400-as reaktorokkal szerelik fel.

A hajó főbb jellemzői:
– teljesítmény: 120 MW (a hajócsavarok tengelyein mérve)
– maximális sebesség: 22 csomó (40,74 km/h) jégmentes vízen
– hosszúság: 209 méter
– szélesség: 47,7 méter
– legvastagabb jégtorlasz-áttörési képesség: 4 méter
– vízkiszorítás: hozzávetőlegesen 69 700 tonna

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!