Így béreljünk vitorlást Görögországban

Az új év változásokat hozott a bérelhető vitorlások és motorosok piacára, méghozzá erős korlátozásokkal. Utazás előtt érdemes tájékozódni.

Fő hírnek az tekinthető, hogy a horvát B hajóvezetői engedélyt (amely területi korlátozást foglal magában), az IYT (International Yacht and Maritime Training) dayskipper képesítését és az RYA (Royal Yachting Association) dayskipper képesítését a kikötői hatóságok nem biztos, hogy elfogadják. Ez azt jelenti, hogy bár a bázis minden további nélkül kiadja a bérelt hajót, ha az ember beleszalad a hivatalos szervek által tartott ellenőrzésbe, kellemetlen pillanatai lehetnek. Szerencsés esetben megússza azzal, hogy nyilatkozik megfelelő hajós tudásáról.

Megoldást jelenthetnek az alábbiak:

  • a birtokunkban lévő képesítést elküldjük annak a bázisnak, ahol a hajót béreljük, és ellenőrzést kérünk rajtuk keresztül,
  • az aktuális jogsink birtokában kiváltjuk a nemzetközi engedélyt. Ez lehet az ICC (International Certificate of Competence) vagy az IPC (International Proficiency Certificate),
  • olyan képesítést szerzünk, amelyik nem tartalmaz olyan korlátozásokat, mint a fentebb sorolt három engedély.

Mindezen túl szükséges lehet a legénység egy tagját társszkippernek megnevezni. Sajnos az sem egyértelmű, hogy neki rendelkeznie kell-e képesítéssel, vagy sem, de egyelőre nincs információnk arról, hogy utóbbiból bárkinek kellemetlensége lett volna.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!