Húsz év múlva eltűnhetnek a korallzátonyok

Az óceánkutatók szerint a zátonyok akár kilencven százaléka is eltűnhet alig két évtizeden belül. Az ok az óceánok felmelegedése, a savasodás és a szennyezés.

Ha 2100-ig tekintünk előre, még komorabb a helyzet, gyakorlatilag zéró marad ezen élőhelyek száma, állítja Renee Setter óceánkutató, a manoai University of Hawaii munkatársa. A kutatók jelenlegi célja, hogy a laboratóriumi körülmények között nőtt korallokat átültessék a haldokló zátony-ökoszisztémákba, abban a reményben, hogy ez felújítja azokat. Noha rövid távon ígéretes eredmények születtek, néhány évtized múlva az óceáni környezet túl durva lesz a korallok túléléséhez.

Az elmúlt évtizedekben a tudósok számos alkalommal figyelmeztettek a korallzátonyokat fenyegető veszélyre. Sikeresen próbálkoztak többek között azzal, hogy víz alatti hangszórókkal imitálják az egészséges korallok által keltett zajokat, és ezzel élénkítsék föl a víz alatti életet. Noha a kísérlet sikeres volt, a környezet egyéb hatásait ellensúlyozni ez sem tudja, így a korallzátonyok pusztulásra vannak ítélve.

A korallok szimbiotikus kapcsolatban vannak a fotoszintetikus algafajokkal, a zooxanthellae-val. A korallok kemény kalcium-karbonát szerkezetet alkotva zátonnyá fejlődnek, védelmet és otthont adnak a fotoszintetizáló algafajoknak, cserébe a zooxanthellae tápanyagokat szolgáltat a korall számára. Amikor az óceán felszínének hőmérséklete elér egy kritikus tartományt, a korall kilöki a zooxanthellae-t, ami a korall kifehéredéséhez és gyakran a halálához vezet – írta a forbes.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!