Két test helyett újra egy: indul a huszadik szezon

Néhány évnyi kitérő után 2020-ban a World Match Racing Tour két „újítással” jelentkezik: visszatér eredeti rendszeréhez, és ernyőszervezetként fog össze egymástól független eseményeket, valamint újra egytestű vitorlásokkal bonyolódik a sorozat.

Új tulajdonosokhoz került a márka, akik úgy vélik, a 2008-as kezdetektől bő másfél évtizedig működő modell jobb volt, mint amivel az utóbbi pár évben próbálkozott a menedzsment, így újra egyedi alkalmakból áll össze a sorozat. A részt vevő csapatok ezeken pontokat gyűjtenek, akinek év végére a legtöbb lesz, az a világbajnok. Jelenleg Phil Robertson a címvédő (ő 2016-ban már nyert egyszer).
Tizenhárom ország tizennyolc regattája tartozik bele a sorozatba, két csoportra osztva: a World Tour minősítésűek sima párosversenyek, az itt kapott pontok egyes szorzóval számítanak bele az összesítésbe, a World Championship kategóriájúak komolyabb súlyt képviselnek, mind a pontokat (majdnem háromszoros szorzó), mind a pénzdíjat (legalább 75 ezer dolláros nyereményalap) tekintve.

Minden kormányosnak a négy legjobb eredményét veszik figyelembe, a nagydöntőre (WMRT Grand Final) az kap meghívást, aki 2020. október 1-jén benne van az első tizenkettőben.
Új helyszínek (és regatták) a World Tour sorozatban: Montenegró, Németország, Szlovénia, Finnország, Lengyelország, Franciaország, Észtország, Új-Kaledónia, Szingapúr, USA (Chicago, Detroit, New York).
A World Championship nagy visszatérői: Los Angeles, Bermuda, Svédország. A kaliforniai Long Beach Yacht Club nyitja az évadot április 29-én, az 1965-ben alapított Congressional Cup Regattával, aminek ez lesz az 56. évada. Ezzel ez a világ legrégebbi, megszakítás nélkül zajló párosversenye, amely úttörője volt például a vízi bíráskodásnak is. Május 11-én kezdődik a Royal Bermuda Yacht Club hetvenedik Argo Group Gold Cupja, júliusban pedig jön a GKSS Match Cup Sweden – immár huszonhetedszer.

Hat szkipper kap szabadkártyát (Tour Card), ezzel automatikus meghívást a World Championship eseményekre: Phil Robertson (Új-Zéland) és Taylor Canfield (USA), a 2019-es döntő résztvevői; Nicklas Dackhammar (Svédország) és Ian Williams (Nagy-Britannia), a 2019-es WMRT-ranglista harmadik és negyedik helyezettje, utóbbi hatszoros párosverseny-világbajnok, Eric Monnin (Svájc) és Harry Price (USA), a World Sailing által nyilvántartott világranglistának a 2019. júliusban kihirdetett állás szerinti következő két helyezettje.
A World Match Racing Tourt 2000-ben alapították, azóta 23 millió dollárnyi díjat osztottak szét az egyes versenyein. Túl azon, hogy a kérészéletű katamarános kitérőt követően 2020-tól megint egytestű vitorlásokkal zajlanak a küzdelmek, azon is gőzerővel dolgoznak a szervezők, hogy minél több tisztán női és vegyes csapat vegyen részt a küzdelmekben, illetve nőjön a fiatalok száma a csapattagok között – írta a wmrt.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!