Nagy felbontású animáció az Atlanti-óceán áramlatairól

2019. december 8.
Címkék :

Ez a 365 napos animáció az Atlanti-óceán áramlatait mutatja be, a szezonális hőmérsékleti változások és a trópusi rendszerek hatásaival együtt.

Az Atlanti-óceán évente számos felszíni hőmérséklet-változáson megy keresztül, amelynek bemutatására nagy felbontású animáció készült. Az animáció a Copernicus EU projekt – Mercator Ocean szolgáltatás adataira épült.

Figyelemre méltó az a hűvösebb nyomvonal, amit az erős trópusi rendszerek hagynak maguk mögött. Ennek egyik példája a Dorian hurrikán, amely óriási pusztítást okozott a Bahama-szigeteken. Alább a szeptember 4-i hőtérkép látható, amikor a Dorian elhagyta a Bahama-szigeteket. Jól megfigyelhető a 10 napos hőmérséklet-változás és a lehűlés mértéke, amit a hurrikán hagyott maga mögött.

Egy másik trópusi rendszer, amely nyomot hagyott az Atlanti-óceán keleti részén, a Lorenzo hurrikán volt. Erős trópusi viharként jött létre Afrika partjainál, majd fokozatosan hurrikánná erősödött, és észak felé haladva elérte az 5. kategóriát. Jelentős lehűlést okozva a vízfelszínen, ami az alábbi két képen is jól látszik. Láthatjuk a hurrikán nyomvonalát a Zöld-foki-szigetektől kiindulva, majd nyugatra és később észak felé fordulva, végül az Azori-szigetek felé haladva.

Az animációban jól megfigyelhetők a melegebb és a hidegebb hullámok, különösen az Atlanti-óceán északi részén. Ezek elsősorban az alacsony nyomású rendszerek és a hidegfrontok átmenetéből adódó változások. A leginkább figyelemreméltó az a hatás, amivel az erős déli szél melegebb levegőt és vizet húz délről felfelé Európába, miközben áthalad az Atlanti-óceánon. Az első ábra az Atlanti-óceán északi részén lévő alacsony nyomású rendszert ábrázolja. A második a hőmérséklet változását mutatja a rendszer áthaladása után, miután melegebb levegőt hozott délről Európa felé.

Látható a meleg Golf-áramlat, amely az Egyesült Államok keleti partja mentén halad, majd lassan kelet felé fordul Európa felé, és találkozik az északról jövő hideg Labrador-áramlással. Az animációt javasoljuk teljes képernyőn és 1080p Full HD minőségben nézni. Érdemes megfigyelni az Atlanti-óceán dinamikus jelenségeit. Néhányat csak akkor fedezhetünk fel, ha nagy felbontásban és hosszabb periódust nézünk.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!