Elektromos hajók lephetik el a Szajnát

A Párizs vízi közlekedésének fejlesztéséért felelős Seine Alliance azt tűzte ki céljául, hogy 2024-ig 100 százalékban elektromos járművekre cseréli a Szajnán üzemeltetett kirándulóhajókat. Ennek első lépése a Renault-val kötött megállapodás a villanyautók akkumulátorainak újrahasznosításáról.

A lítium-ion akkumulátorokat az újrahasznosítás előtt újrakondicionálják, majd négy, speciálisan erre a célra legyártott vízhatlan, rozsdamentes tárolóban helyezik el a hajó két oldala mentén, az utasok ülései alatt. A teljes csomag össztömege 278 kilogramm, amely kevesebb, mint a korábban használt üzemanyagtank teljesen feltöltött tömege. A maximum 8 fő szállítására alkalmas hajók nagyjából kétórás túrákat tehetnek meg, amely után 2-3 óra alatt tölthetők fel újra teljesen.

A kettesével összekapcsolt energiatárolók két, egymástól független villanymotorhoz csatlakoznak, amelyek a két hajócsavart üzemeltetik 10 kW nominális, 20 kW maximális teljesítménnyel.

A Black Swan az új generációs hajók előfutára lehet, amelyet 2020 első negyedévében állítanak majd menetrend szerinti forgalomba. Amennyiben a fogadtatása kedvező lesz mind az üzemeltetők, mind az utazóközönség részéről, az követendő példaként szolgálhat a francia főváros folyóján rendszeresen közlekedő mintegy 150 hajó számára, bemutatva, hogy a környezetbarát üzemeltetés számukra is elérhető alternatíva – írta az igenyesferfi.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!