Közeledik az 51. Kékszalag

Várhatóan hatszáznál több hajó áll rajthoz a július közepén rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjon a szervező Magyar Vitorlás Szövetség várakozása szerint. Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye nemcsak a vitorlázás, hanem a Balaton ünnepe, így hozzájárul a helyi turizmus fejlődéséhez, a sport és a vitorlázás népszerűsítéséhez.

Már hetekkel a rajt előtt komoly érdeklődés kíséri az idei Kékszalag Nagydíjat, amely július 18-án reggel 9-kor indul Balatonfüredről. Az 51. Kékszalag több szempontból is különleges. Egyrészt a rendező Magyar Vitorlás Szövetség az idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját, másrészt 85 évvel ezelőtt – 1934-ben – rendezték meg az első Kékszalagot.

Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke az 51. Kékszalag Nagydíj elmondta, hogy a Kékszalag több évtizedes múltja és népszerűsége annak is köszönhető, hogy a vitorlázás és a természethez való közeledés egyre népszerűbb. Idehaza ma már több mint 40 ezren vitorláznak rendszeresen és az érdeklődők, szurkolók száma is folyamatosan növekszik.

„A Kékszalag ötvözi a hagyományokat és az innovációt, hiszen minden évben a korszerű, high-tech hajók mellett felvonulnak az akár 50 évnél régebben épített klasszikus vitorlások is. A verseny a kitartásról is szól, mivel a légvonalban több mint 150 kilométeres távon még kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén, például gyenge szélben is nagyon sokan mennek végig” – mondta dr. Kollár Lajos. A Kékszalag szerinte nemcsak a vitorlázás, hanem a Balaton ünnepe is, és ma már egyértelműen látszik, hogy a verseny jelentősen hozzájárul a balatoni turizmus fejlődéséhez.

A Kékszalag Nagydíj az idén is a megszokott útvonalon halad, azaz a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred távot kell teljesítenie a versenyzőknek. A verseny az idén sem jöhetne létre a támogatók nélkül: új pénzügyi főtámogatóként csatlakozott a Raiffeisen Bank. Évek óta támogatja a versenyt az Audi, amely főtámogatóként, Audi Race Cup néven teljesen megújítja a leggyorsabb hajók versenyét. Az Audi a Kékszalag ideje alatt számos parti programmal is készül: legújabb modelljeit tesztvezetés keretében próbálhatják ki az érdeklődők, az Audi e-tronokkal pedig a cég shuttle élményt nyújt a versenyzőnek. A vitorlázás és Audi szerelmesei július 20-án találkozhatnak Berecz Zsombor finndingi-világbajnokkal az Audi standjánál. „Évek óta mellettünk van és az idén is segíti a munkánkat az Ilcsi Szépítő Füvek, a Generali és a Seiko. Köszönettel tartozunk Balatonfüred városának, a GeneralComnak, a Taittingernek, a Béflexnek, a Herendi Porcelánmanufaktúrának, a Hugo Bossnak, a Szerelvényboltnak” – tette hozzá Holczhauser András, az MVSZ főtitkára.

A verseny első napja egész napos élő televíziós közvetítés formájában követhető lesz az M4 Sporton. A verseny honlapjának az idén is a Reblog ad otthont, így az közvetlenül is elérhető az Origo címlapjáról. Balatonfüreden a helyi közönség LED-falakon kísérheti figyelemmel a verseny alakulását. Újdonság az idén, hogy a nyomkövetést a Kwindoo mobiltelefonos applikációja biztosítja, így a weboldalon és mobileszközökön is követhető lesz a verseny. Ezekkel a szolgáltatásokkal még érdekesebb, innovatívabb és élvezhetőbb lesz a Kékszalag a nézők és a versenyzők számára egyaránt. „Tavaly 681 hajó indult és 545 futott be, mindkettő rekordot jelent a verseny történetében. Bízunk abban, hogy az idén is legalább ennyi résztvevővel számolhatunk” – fejezte be Holczhauser András, az MVSZ főtitkára.

(fotó: Cserta Gábor, Szántó Áron, MVSZ)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!