Látványosan indult az idei szezon a Dunán

Hétvégén tartották a szezont hivatalosan is megnyitó Hajós Ünnepet, a dunai hajók tavaszi kirajzását Budapesten.

A Magyar Hajózási Országos Szövetség közel harminctagú hajóflottája csaknem kétezer fővel a fedélzetén indult el a fővárosi kikötőkből előbb az Árpád híd irányába, majd a Margit-szigetet megkerülve a Rozmaringnál vették fel a köteléket, amiben aztán megtettek egy klasszikus városnéző kört a Petőfi hídig és vissza az Országházig.

A formációt a grandiózus Európa hajó vezette, amelyet követték a többiek: a Sirona, a Budapest, a Táncsics (a Hunyadi helyett) és a számos Moszkva-típusú hajó. A legtöbb vízi járművet a Mahart Passnave delegálta, ráadásul a felvonuláson amúgy nem részt vevő, óránként városnéző körre induló Dunacorso is pont jókor jött, így növelte a kék sávos hajók számát a parádén.

A kötelék aztán lehajózott a Szabadság és a Petőfi híd közé, ahol a néhai Matróz csárdánál fordultak vissza. Eközben az Országház elé beálltak a muzeális hajók, a Sopron, a Lajta, a Széchenyi, valamint a honvédség két aknásza. A harmincas kötelék aztán megindult a Szabadság hídtól, hogy az Országház előtt megkerülje az előbbi különítményt és hangjelzéssel is tisztelegjen – írta az iho.hu.

(fotó: hajosunnep.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!