Megújulnak a balatoni szabadstrandok

2019. február 27.
Címkék :

Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál, az idén hárommilliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is.


Korábban is pályáztunk, 40 millió forintból újulhattak meg strandjaink – mondta el Kenéz István, Balatonlelle polgármestere. Hozzátette: idén már összeállították pályázati anyagukat, amelyet benyújtanak majd a Magyar Turisztikai Ügynökséghez. – Szeretnénk a lejárókat fémre cserélni, új öltözőket létrehozni, ivókutakat kialakítani, valamint megújítani a zöldterületeket. Tervezzük padok és a szemetesek cseréjét is – tette hozzá.


Balatonfenyves önkormányzata is élt a korábbi pályázati lehetőséggel. Lombár Gábor, a település polgármestere elmondta, az elnyert 40 millió forintot sporteszközök beszerzésére és zuhanyzók cseréjére költötték. – A Csalogány szabadstrandot szeretnénk felújítani. Itt az illemhelyeket tennénk rendbe, szeretnénk kicserélni az eszközöket, attrakciókat is a játszótéren – tette hozzá.


A strandfejlesztési program első ütemében tavaly mintegy 2 milliárd forintos támogatást kapott több mint 30 balatoni település 55 fizetős strandja. Az idén 5 milliárd forintos keretösszegből indul el a strandfejlesztés második üteme, amelyben a szabadstrandok fejlesztésére nyílik lehetőség a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Dunakanyarban.


A Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon. A programban idén a balatoni szabadstrandok fejlesztésére 3 milliárd forint támogatás jut, ebből infrastruktúra-fejlesztésre, a partszakaszok rendbetételére, vízi attrakciók létrehozására és családbarát fejlesztésekre fordítható a pályázati forrás. A program további elemeként a Balatonnál valamennyi strand támogatást kap annak érdekében, hogy 2030-ig megtervezzék a strandfejlesztéseket, és az azokon található gasztronómiai létesítmények fejlesztése is megvalósulhat a következő években – írta a sonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!