Miamiban száll vízre Érdi Mári és a Gyapjas testvérek

Miamiban az idei világkupa második fordulójával kezdődik a 2019-es nemzetközi versenyszezon az olimpiai osztályok számára. A versenyen a tokiói kvótát már megszerző Érdi Mári és a még kvótaszerzés előtt álló Gyapjas testvérek vesznek részt.

Elrajtolnak a 2019-es világkupa-sorozat második fordulójának első futamai a floridai Miamiban. Az olimpiai hajóosztályok számára kiírt regattán a magyar élmenők közül Érdi Mári a női Laser Radial, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor a férfi 470-es mezőnyben száll vízre. Mindkét osztályban nagyon erős mezőny áll rajthoz, a tavaly szeptember közepén a japán Enosimában rendezett forduló óta nem találkoztak az ellenfelek, mindenki kíváncsi, hol tart a felkészülésben.


Olimpiai mezőny jött össze Miamiban, mindenki itt van – mondta a verseny előtt Érdi Mári a hunsail.hu-nak. Mári a világkupa-forduló felvezetéseként részt vett az észak-amerikai bajnokságon az ugyancsak floridai Fort Lauderdale-ben, ahol a 86 fős mezőnyben a 6. helyen végzett. „Nehéz verseny volt az észak-amerikai bajnokság, de leginkább azért, mert betegen versenyeztem.” Az azonban kiderült, hogy Mári sebességével nincsenek problémák, gyors volt a versenyen. „Miamiban arra kell koncentrálni, hogy minél jobb átlagot tudjak menni és minél több jó döntést hozzak” – fogalmazta meg a versenyző az elsődleges célokat. Mári a tavalyi miami versenyen összesítésben a 4. helyen végzett úgy, hogy megnyerte az éremfutamot.

A Laser Radial osztályban 70 egység nevezett, a legutóbbi világranglista első húsz helyezettje közül csupán négy versenyző hiányzik. A férfi 470-es mezőnyben 37 egység indul Miamiban. „Ez nem az év fő versenye, elsősorban arra szolgál, hogy felmérjük, hol állunk a többiekhez képest, akikkel legutóbb Aarhusban a világbajnokságon találkoztunk és miben kell fejlődni a japán kvalifikációs vébéig, ami a fő verseny lesz az idén” – mondta a hunsail.hu-nak Gyapjas Balázs. A versenyre gyenge és középszelet jeleznek előre, ami nekik kifejezetten az erősségük, „és ha jó versenyt vitorláztunk és úgy érezzük, mindent megtettünk ezért, akkor elégedettek leszünk, persze szeretnénk minél jobb eredményt elérni”.

A magyar 470-es egység a tavalyi miami fordulón a 22. helyen végzett. A 2019-es világkupa-sorozat első állomásán, a japán Enosimában a magyar egység nem állt rajthoz. A világkupában a harmadik forduló Genovában lesz április második felében, majd a döntő versenyt a tavalyihoz hasonlóan a 2024-es párizsi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén, Marseille vizein rendezik június elején.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!