Önvezető hajót épít a legendás autógyártó

2018. október 18.
Címkék :

A Rolls-Royce már a 2010-es évek eleje óta dolgozik az önvezető hajók technológiáján, ám csak tavaly jelentették be, hogy várhatóan 2025-re elkészülhet saját önvezető óceánjárójuk.

Az idén elindították mesterséges intelligencia programjukat a legénység vezette hajók számára, a rendszer radarból és számos kamerából áll, amit egy központi program felügyel. Az algoritmus olyan akadályokat keres, mint másik hajó, és automatikusan riasztást küld a legénységnek.

Az Intelligent Awareness névre keresztelt rendszer automatikusan osztályozza a közelben lévő hajókat, ez pedig lehetővé teszi a jobb érzékelhetőséget rossz időjárási körülmények között is, és különösen hasznos olyan helyeken, ahol a hajók egymáshoz közel tartózkodnak, mint például a kikötőkben.

A rendszert jelenleg csupán néhány hajó teszteli, beleértve egy kompot Japánban, ugyanakkor a Rolls-Royce szélesebb körben is elkezdte népszerűsíteni a programot.

Az egyik legnagyobb kihívás a nemzetközi tengeri jogrendszer megalkotása az önvezető hajók számára. A tervek szerint két éven belül elindulhatnak az első önvezető hajók, ugyanakkor a partmenti vizeken a különböző országok egyesével alakíthatják majd ki helyi szabályozásukat, ezért ennek a technológiának meg kell várnia, hogy a különböző államok egy közös jogrendszerben egyezzenek meg – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!