Budapesten is korlátozzák a turisták számát?

A Statista.com portál elemzése szerint Barcelona, Amszterdam, Velence és Milánó után Budapest a turistákkal leginkább telített nagyváros Európában, ahol a turizmus egyes káros hatásai már a helyi lakosok szintjén is tapasztalhatók.

Az összetett mutató alapján elvégzett elemzés a szálláshelyeken fellelhető ágyak egy négyzetkilométerre eső számát, valamint az adott városban a főszezonban regisztrált turisták számának arányát viszonyította a helyi lakosságszámhoz. Az elemzést kiegészítették a lakosság körében végzett megkérdezések eredményével, s így állították fel a sorrendet.

Velence évente közel 4 millió külföldi látogatót fogad, míg Dubrovnik 42 ezer lakosára évi 800 ezer, tengerjáró hajóval érkező látogató jut. Míg sok desztináció versenyez, hogy a turizmusiparból egyre nagyobb szeletet hasítson ki, addig mára a világ számos pontján a tömegturizmus túlzott megjelenése okoz problémákat. Az overtourism kifejezéssel leírt jelenség a politikára is kihatással van.


Barcelonában 2015-ben például egy korábbi baloldali aktivistát választottak meg polgármesternek, aki kampányában ígéretet tett az elharapódzott tömegturizmus káros hatásainak visszanyesésére is. Barcelonában manapság a város nem ad ki engedélyt új szállodák építésére.


Párizsban is nagyon szigorú szabályokhoz kötik az Airbnb-n keresztüli szobák értékesítését. Amszterdamban sincs ez másként, ahol a belvárosból kitiltották a turistabuszokat, nem adnak ki engedélyt újabb szálláshelyek és szuvenírboltok létesítésére. A randalírozást, hangoskodást és egyéb kihágásokat pedig nagyon szigorúan büntetik.


Az adókivetés mellett Hallstatt az online foglalható slotok bevezetésén gondolkodik csoportok részére, amelyet „kötelező” kulturális programok igénybevétele mellett lehetne lehívni, ezzel korlátozva a turisták számát, növelve a településen eltöltött minőségi időt, s a turizmusból szármázó bevételeket. Míg 2010-ben „csak” 3440 turistabuszt regisztráltak Hallstattban, addig tavaly ugyanez a szám már 16 495 volt – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!