Víz alatti múzeumban látható az elsüllyedt város

2018. július 16.
Címkék :

Bolívia első víz alatti régészeti múzeumát építik fel a Titicaca-tó partján a tó fenekén talált régészeti leletek bemutatására. A létesítmény egyszerre lesz turisztikai komplexum és régészeti, geológiai és biológiai tudományos központ.

A Bolívia és Peru közt természetes határt képező 8562 négyzetkilométeres tó több olyan civilizáció bölcsője, amely a spanyol hódítás előtt virágzott a térségben. A legutóbbi, tavaly végzett kutatások során csaknem 10 ezer régészeti leletet találtak a Titicaca mélyén, köztük csont-, kerámia- és fémtárgyakat, emberi és állati csontokat, továbbá konyhai eszközöket a prehispán inka, tivanakota és pre-tivanakota kultúrából. Az UNESCO 2,4 millió dollárt ajánlott fel a víz alatti múzeumhoz.

Az Enabel belga fejlesztési ügynökség által bemutatott terveken a látogatók üvegpadlón keresztül, eredeti helyükön csodálhatnák meg a tófenéken lévő régészeti leleteket. A belga kutatók szerint egy „elsüllyedt városról” lehet szó, amely a tó vízszintjének emelkedése miatt hagyhattak el lakói. A múzeum és kutatóintézet a tóparti Ojjelava településen, San Pedro de Tiquina város közelében, a fővárostól, La Paztól mintegy 100 kilométerre létesül.

A Titicaca a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. Átlagos mélysége 107, a legnagyobb mélysége 281 méter. A Balatonnál tizenháromszor nagyobb, és közel 4 ezer méter magasan fekszik. Több mint 25 folyó ömlik a tóba, és 41 sziget teszi változatosabbá, amelyek közül némelyik sűrűn lakott – írta az erdekesvilag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!