Megújul a balatoni viharjelzés

2018. március 21.
Címkék :

Egymilliárd forintnyi uniós forrás fordítható 2019 közepéig a Balaton régió katasztrófavédelmi rendszereinek fejlesztésére.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) Közbiztonsági Testületének elnöke szerint a pénzből 411 millió forint jut a tó viharjelző rendszerének megújítására, 480 millió a balatoni tűzoltóságok mentőképességének növelésére, a fennmaradó összeget pedig a projekt lebonyolítására fordítják.


A cél az, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava. Az üdülőrégió közbiztonsági fejlesztéseire fordítható újabb, 1 milliárd forintos keretről – amely a KEHOP 1.6.0 operatív program forrása – december végén írták alá a támogatási szerződést. A kedvezményezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület konzorciumi partnerségével.


Jamrik Péter elmondta, hogy a balatoni köz- és vízbiztonság növelését célzó stratégiai programot mintegy ötven szakember és tizenkét szakmai szervezet bevonásával több éven át dolgozták ki. A program tíz eleméből egyelőre kettő valósulhat meg, azok is némileg csökkentett tartalommal.

A teljes megvalósítás, például a viharjelzéshez kapcsolódó élőszavas rádiós riasztási rendszer kiépítéséhez további pályázati lehetőségeket keres a BFT Közbiztonsági Tanácsa – tette hozzá. A balatoni közbiztonsági stratégiai program megvalósításra váró elemei között szerepel a rendőrség nyári tevékenységét segítő eszközök beszerzése, a vízi mentők fejlesztési céljainak megvalósítása, a vízi rendészet VÉSZ központjának létrehozása, a helyi meteorológiai szolgálat tevékenységének meghosszabbítása az őszi és téli hónapokra, a közösségi rádiórendszer komplex korszerűsítése.


A 2019. június 30-ig megvalósuló fejlesztésekről szólva Jamrik Péter kifejtette, a viharjelző rendszerre 411 millió forint fordítható. A pénzből 14 állomást újítanak fel teljes körűen, továbbá 5 új parti és 3 vízközépi állomás létesülhet. A három tó körüli megye katasztrófavédelmi igazgatósága több mint 488 millió forintot fordíthat korszerű eszközök, járművek beszerzésére, valamint a lakosság felkészítésére kommunikációs kampányokkal – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!