Irány a Kükládok!

Görögországi vitorlázás tervezgetése esetén gondoljunk a Kükládokra, hiszen ez az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb vitorláscélpont a világon. Az égei-tengeri szigetcsoport leggyakrabban látogatott szigetei: Szantoríni, Míkonosz és Párosz.

A nyári forróságot egy kicsit ellensúlyozza a meltemi, a folyton fújó forró kükládi szél, amely néha még a hajómenetrendeket is felborítja.

Kétségtelenül az összes közül a legtöbbet fényképezett sziget Míkonosz, amely tökéletes hely egy jó vitorláskaland megkezdéséhez. Világhírű a fehér homokos strandjai és az izgalmas éjszakai élete miatt is. Otthont nyújt sok luxusresortnak, minőségi butikoknak és számtalan vízi sportnak.


Egy sima hajóútra fekszik Délosz szigetétől, amely a görög mitológia szent szigete és a Kükládok szigetcsoport által alkotott kör közepén helyezkedik el, Míkonosz szigettől 2,5 km-re nyugatra. A csupán 5 km hosszú és 1 km széles sziget az archeológiarajongók nagy kedvence.


A másik idilli sziget Párosz, ahol számtalan étteremben kóstolhatjuk végig a görög konyha remekeit. Paríkia, a vibráló kis falu tökéletes kikötőhely és turistahely.


Innen megtehető egy kikapcsolódást nyújtó vitorlástúra a sziget északnyugati felében elhelyezkedő Golden Beachre. Ott akár az egész nap a napot sütkérezéssel lehet tölteni.

És végül a legjobb! Érdemes tovább állítgatni a vitorlákat, és meg sem állni Szantoríni szigetéig. Ez a szigetcsoport legnagyobb szigete.


Rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt, lehet kirándulni, szamaragolni, meleg forrásvízben lubuckolni, bort kóstolni vagy a caldera felett a romantikus tájban gyönyörködni.


Fírába, a sziget hófehér fővárosába 600 lépcső vezet a hegyoldalon felfelé a kikötőből. Oda felmászva rögtön választ kapunk, hogy Szantorínit miért hívják a kontrasztok szigetének és az Égei-tenger ékkövének.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!