Csodálatos helyek, amelyeket mindenképp látni kell

Festői kisváros, csodálatos kastély, évszázados múltidézés vagy érintetlen természet. Öt hely a világon, amelyet mindenképp érdemes megnéznünk.

Neuschwanstein kastély, Németország
A sziklás dombra épült Neuschwanstein kastély a grandiózus építészetet kedvelő II. Lajos bajor királynak köszönhetően épült a 19. század végén, mára pedig Európa egyik legkeresettebb kastélyaként 1,4 millió látogatót fogad évente. A hely mesebeliségét bizonyítja, hogy a világon számos Disneylandben megtalálhatjuk a fehér mészkő homlokzattal és sötétkék tornyokkal megálmodott hasonmását Csipkerózsika kastélyaként. A kastélyt körülölelő fákkal övezett ösvényen is érdemes elidőzni, akárcsak a kastélyra gyönyörű kilátást nyújtó, vízesés fölé épített Mareinbrückén. Ha pedig el akarjuk kerülni a főszezonban gyakori turistatömeget, tervezzük inkább kora tavaszra a látogatást.

Csangcsiacsie Nemzeti Erdő és Park, Kína
A kínai Húnán tartomány északnyugati részén fekvő szubtrópusi erdő igazi természeti csoda. A hihetetlen mélységek és a magasba törő karsztcsúcsok látványa olyan, mintha megelevenedne egy eddig csak a legmerészebb álmainkban létező vagy a mozivásznon 3D-ben megépített fantáziabeli helyszín.


Eilean Donan-i vár, Skócia
A Skót-felföld nyugati részén egy kis szigeten található vár szinte egyet jelent Skóciával: nincs olyan útikönyv, ami ne említené vagy ne ez szerepelne a borítóján. A II. Sándor skót király által a 13. században építtetett vár eredetileg a tenger felől érkező viking támadások visszaverését szolgálta, mára azonban kiemelkedő turistalátványosságként Skócia egyik legikonikusabb látnivalója. A várat több évszázados kalandos történelme során többször lerombolták és újjáépítették, majd az 1719-es jakobinus felkelés után közel kétszáz évig érintetlenül, romokban hevert. Mai állapota John McRae alezredesnek köszönhető, aki a 20. század elején megvette a szigetet és újjáépíttette a várat kívülről és belülről. 1932-ben aztán újra megnyitott, és azóta a McRae család négy generációjának adott otthont.

Hallstatt, Ausztria
Az azonos nevű tó és a közeli hegycsúcsok között elnyúló kicsi város egy igazi ékszerdoboz. Hallstatt az világörökség részeként egyike a legrégebbi és még mindig lakott európai településeknek, ahol a szorosan a sziklák lábához épült több száz éves házak között vezető szűk utcákon és tereken sétálgatva a barokk és gótikus építészet köszön vissza ránk – és persze a tó, a Hoher Sarstein, déli irányban pedig a dachsteini hegyek látványát.

Colmar, Franciaország
Az elzászi bor fővárosa a Vogézek és a Rajna között, a svájci és német határ közelében fekszik. Érdemes útba ejteni az elbűvölő Little Venice negyedet, illetve a Rue des Marchand mentén fekvő faberakásos, színes házakat és a reneszánsz kori Pfister házat.
Bármilyen évszakban is érkezzünk, érdemes utazás előtt tájékozódnunk, mert Colmar egész évben számos kulturális és gasztronómiai programnak ad otthont. De egy utazás ide jó alkalom arra is, hogy megnézzük a Colmartól a Munster völgybe vezető úton, egész pontosan Wihr-au-Valban található Michelin-csillagos éttermet, a La Nouvelle Auberge-t – írta a roadster.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!