Új rekord földkerülésben

A szóló földkerülés új rekordja 42 nap 16 óra 40 perc és 35 másodperces, amit vasárnap hajnalban állított be a francia Francois Gabart.


November 4-én Gabart azzal a céllal indult el a MACIF trimaránnal, hogy megdöntse Thomas Coville szóló Földkerülő rekordját, amit 2016-ban állított be a Sodebo Ultim’ katamarán fedélzetén.


Gabart nem igazán ideális körülmények között vágott neki a rekord megdöntésének, de a Déli-óceáni viharszezon előtt lépnie kellett november elején: ha később indul, még rosszabb időjárással kellett volna számolnia. Jó döntést hozott: végül súlyosabb technikai probléma, fennakadás nélkül tudott átkelni a kérdéses szakaszon, ahol hihetetlen sebességgel, 30, olykor 40 csomókkal hasított.


Bár az Egyenlítőig lemaradása volt Coville-hoz képest, Fokvárosig ezt be is hozta, és onnantól egyre csak javított az időn. Végül 6 nap 10 óra 23 perccel előzte meg honfitársát, amikor vasárnap hajnalban befutott Bretagne-ban. Az út során átlagsebessége 27,7 csomó volt és 27 860 tengeri mérföldet tett meg teljesen egyedül.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!