Nagy Bendegúz magyar bajnok lett

Száznegyven hajóval, köztük egy ausztrál és több szlovák vitorlázó részvételével zajlott a 2017. évi Optimist magyar bajnokság Tihanyban, amelyen 9 futamot sikerült lebonyolítani a tervezett 12-ből, ás Nagy Bendegúz állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Két selejtező csoportban versenyeztek a fiatalok az első három nap során. Kiváló erősségű, de annál trükkösebb és forgolódó északi szélben zajlott az első két nap 3-3 futama. Magabiztos vitorlázással Nagy Bendegúz (BYC) vezetett klubtársai, Bányai Attila (BYC) és Demjén Olivér (BYC) előtt, a nemzetközi versenyben az ausztrál Blake Wilson állt a második helyen.

Harmadik napra már jóval szerényebb szél volt az előrejelzés, és így csak egy futamot sikerült lebonyolítani a leálló és elforduló délnyugatiban a Balatonföldvár előtti vízterületen, ezzel fejezve be a selejtezőket. Hét futam alapján kerültek arany és ezüst csoportba a gyerek, és így vágtak neki az utolsó két napra kiírt döntő futamoknak.

Az élen kiélezett csata zajlott a végső győzelemért. Nagy Bendegúz és Blake is betlizett az első futamban, de Tóth Attila (SVE), Benyó Máté (THE-YKA), Roni és Bányai Attila nem, ezzel nagyon szorossá téve versenyt befejezés előtt. Végül Bende, Máté, Roni és Atus küzdött az ifjúsági bajnoki címért, a verseny megnyeréséért még Bányai Attila és Blake volt velük nagy csatában.

Az utolsó futamot kiváló vitorlázással Atus nyerte, és ezzel feljött az összetett lista 5. helyére, megszerezve az ifjúságiak között a bronzérmet. Máté és Bende hatalmasat harcolt a végén, méterről méterre dolgozták le az első szakaszban összeszedett hátrányukat, 5. és 8. helyen futottak be, ezzel Bendegúz lett a magyar bajnok, Máté az ezüstérmes. Bányai Attila 3. helyen futott be, és ezzel megvédte serdülő magyar bajnoki címét. Nagyot hajrázott Borda Levente (SVE) és Jeney Kristóf (SVE) a serdülő dobogóért. Fehér Boróka lett a női magyar bajnok, Kálmán Kornélia és Nagy Réka Dóra előtt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!