Ezek lesznek 2025 utazási trendjei

2024. október 22.
Címkék :

Kalandok vagy wellness? Híres látnivalók vagy ismeretlen, eldugott helyek? Egyedül vagy a családdal? Az ideális utazás persze mindenki számára másképp néz ki, de azért bizonyos trendeket meg lehet figyelni az utazási preferenciákban.

A Booking.com legújabb nemzetközi felmérése a változások jövő évi jellemző irányait kutatta. Az utazási platform 33 országból több mint 27 ezer utazót kérdezett meg, a válaszok kiértékelése után az alábbi nyolc trend rajzolódott ki.

Vonz a csillagos ég
A tanulmány szerint felettébb érdekes trend, hogy egyre többen érdeklődnek az olyan, alacsony fényszennyezettségű helyek iránt, ahol még jól látható a tiszta éjszakai égbolt. A Dark Sky Association térképe szerint ilyen helyek például Új-Zéland, Afrika vagy az USA egyes részei. Sokan vágynak a csillagfürdőzésre is, vagyis egyfajta meditációra a csillagos ég alatt, de a különleges csillagászati események, például a napfogyatkozás, a sarki fény vagy a hullócsillagok megfigyelése is sok embert vonz.

Fiatalító kúrák
Az utazók jelentős része érdeklődik az olyan elvonulások iránt, amelyek célja a mély revitalizáció. A legnépszerűbb kezelések közé tartozik a vörösfény-terápia, a hidegterápia és az őssejtterápia, amelyek lassítják az öregedési folyamatokat. Sok utazó szeretne megismerni olyan, megújító hatású rituálékat és tevékenységeket is, amelyeket be tud illeszteni a hétköznapjaiba.

Kérdezd a ChatGPT-t
A mesterséges intelligencia már sokunk segítségére van a mindennapok során, jövőre pedig az utazástervezésben is nagyobb szerepet kaphat. A válaszadók jelentős része szeretné használni az új technológiákat annak érdekében, hogy autentikus utazásokon vehessen részt. Az MI segíthet például abban, hogy a túlturizmus által nem érintett úti célokat találjunk, vagy olyan titkos tippeket kapjunk, amelyek nem szerepelnek minden útikönyvben vagy blogbejegyzésben.

Majd a nagypapa kifizeti
Egy további trend, hogy az idősebb generáció inkább költene utazásra, mintsem örökül hagyja a pénzt utódainak. Ez azonban nem feltétlenül jelent önzést, mivel az idősek azzal is szeretnének segíteni a fiatalabbaknak, hogy finanszírozzák a nyaralásukat, vagy legalább hozzájárulnak az utazási költségeikhez.

Széplelkű férfiak
A női utastársak nélkül, csak a barátaikkal együtt utazó férfiak egyre inkább nem a bulikra és az ivásra fogják helyezni a hangsúlyt, hanem az önfejlesztésre, a feltöltődésre, a jó közérzet és a lelki egészség megszerzésére. Az erősebb nem tagjai a felszínes barátságok helyett valódi kapcsolatokat akarnak kialakítani utazásaik során, amelyek a tudatosságról és a közösségi érzésről szólnak.

Adrenalinfröccs nyugdíj helyett
A válaszokból kiderült, hogy a baby boomergeneráció számos tagjának semmi kedve nincs a nyugodalmas nyugdíjas évekhez, ehelyett kalandokra vágyik, és ki akar lépni a komfortzónájából valamilyen adrenalinfokozó tevékenység segítségével – legyen az lovaglás, kenutúra vagy ejtőernyős ugrás.

Szuvenír a bolhapiacról
Az emléktárgyak terén is új trend rajzolódik ki: a képeslapokat és a hűtőmágneseket felváltják a használtcikk-üzletekben vagy bolhapiacon vásárolt, egyedi tárgyak, aminek oka nemcsak a növekvő környezettudatosság, hanem a spórolás igénye is.

Repülőtér mint attrakció
Egy másik érdekes trend: a válaszadók jelentős hányada attrakcióként is kíváncsi lenne a különleges repülőterekre, repülőtéri programokra, sőt sokan akár csak a légikikötő kedvéért is felkeresnének egy adott úti célt – írta a turizmus.com.

fotók: travelandleisureasia.com, pexels.com, paramountcruises.com, thetravel.com, cntravellerme.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!