67 napig sodródott a tengeren egy férfi, az utolsó pillanatban mentették meg

2024. október 16.
Címkék :

Az Ohotszki-tengeren kimentettek egy orosz férfit, aki több mint két hónapig életben maradt egy gumimotorosban, aminek elromlott a motorja.

A 46 éves Mihail Picsugin testvére és unokaöccse nem élte túl a bő két hónapot, holttestük a motorosban hevert. Az Oroszország távol-keleti részén működő ügyészség közölte, hogy a férfit hétfőn mentette ki egy halászhajó a Kamcsatka-félszigetnél. És bár a túlélőt nem nevezték meg, de orosz híradások azonosították. A három férfi augusztus elején együtt indult útnak, hogy bálnákat nézzen az Ohotszki-tengeren. Azután tűntek el, hogy augusztus 9-én a Habarovszki területen lévő Perovszkij-foktól elindultak a Szahalin-szigetre. Akkor mentőakciót indítottak a felkutatásukra, de az nem járt sikerrel. Az orosz média arról számolt be, hogy a triónak csak egy kis élelmiszeradagja és körülbelül 20 liter vize maradt, amikor a motorjuk meghibásodott, és sodródni kezdtek.

Amikor most hétfőn az Angel halászhajó legénysége a radaron észrevette az aprócska felfújható csónakot, először azt hitték, hogy bója vagy sodródó szemét, de amikor bekapcsolták a reflektort, megdöbbenve látták az integető és kiáltozó férfit. Picsugin azt nem árulta el, hogyan sikerült túlélnie az Ohotszki-tengeren, amely Kelet-Ázsia leghidegebb tengere és a viharos szeleiről ismert, ahogy azt sem, miként halt meg a testvére és az unokaöccse. Mindenesetre a holttestüket a hajóhoz kötötte, ezzel megakadályozva, hogy a tenger elsodorja őket.

Amikor Picsugint kimentették, hajója 11 tengeri mérföldre volt Kamcsatka partjaitól, 1000 kilométerre (mintegy 540 tengeri mérföldre) az Ohotszki-tenger túloldalán lévő kiindulási pontjuktól. Az ügyészség által közzétett videón látható, amint egy mentőmellényben lévő, lefogyott férfi kétségbeesetten kiabálja, hogy „gyere ide!”, a legénység pedig azon dolgozik, hogy a fedélzetre juttassa.

„Elfogyott minden erőm” – mondta Picsugin, miközben biztonságba helyezték. Nem csoda, körülbelül 50 kilogrammot nyomott, amikor rátaláltak, testsúlyának felét elvesztette. Azonnal a magadáni kórház sürgősségi osztályára szállították, Jurij Lednyev főorvos azóta újságíróknak elmondta, hogy kiszáradásban és hipotermiában szenvedett, de állapota stabil. Az ügyészség közölte, hogy vizsgálatot indított az incidens miatt, biztonsági szabályok halálos kimenetelű megsértésének vádjával.

YouTube video

képek és forrás: AP News

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!