Stagnál az orosz hajós piac

Az Ukrajna és Oroszország között zajló katonai konfliktus és a szankciók miatt a hajóipari ágazat teljesítménye és eladásai is jelentősen visszaestek.

Az orosz Alto Consulting Group adatai szerint 2022. február 24. előtt az Oroszországban évi átlagban 65-70 ezer szabadidős hajót építettek. A hazai gyártók a piac 95 százalékát teszik ki volumenben (főként a kis és közepes méretű hajók szegmensében), a fennmaradó részt pedig a szuperjachtok teszik ki, de ezek többsége nem esik orosz hatóságok hatáskörébe. A termelés tekintetében a Volgai Szövetségi Körzet továbbra is vezető gyártó régió Oroszországban, a teljes termelésből körülbelül 57,5 százalékos részesedéssel.

Oroszország vezető hazai szabadidőhajó-márkái közé tartozik a Baikal Yachts, a Bering Yachts és a Boat Marine. A 2022-es évre vonatkozó eredmények jelenleg nem állnak rendelkezésre, azonban a legtöbb helyi szakértő arra számít, hogy az országban 15-20 százalékkal kevesebb hajót építenek, mint 2021-ben. Ez körülbelül 30-40 százlaékos visszaesés a 2020–2021-es időszakban tapasztaltakhoz képest.

A Delovoj Peterburg üzleti lap szakértőinek adatai szerint jelenleg az orosz szabadidős hajós piac értéke tizenhárom- és tizenötmilliárd rubel (200–250 millió dollár) között mozog. A piac szerkezetét tekintve a motorcsónakok aránya 75 százalék, a fennmaradó 25 a vitorlásoké.

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: beringyachts.com, luxurylaunches.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!