Igazgatósági szintre jutott az orosz és fehérorosz vitorlázók kérdése

A World Sailing igazgatósága megvizsgálta, visszatérhetnek-e a nemzetközi vitorláséletbe az orosz és fehérorosz sportolók, illetve tisztségviselők.

A World Sailing tanácsának félévi ülését követően összeült a szervezet igazgatósága, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Nemzetközi Szövetségeknek szóló útmutatása alapján megvizsgálja az orosz és fehérorosz sportolók és tisztségviselők visszatérésének lehetőségét.

A tanács valamennyi tagja, aki a World Sailing tagországainak választott képviselőjeként vett részt az évközi ülésen, lehetőséget kapott arra, hogy kifejtse saját régiója álláspontját. Bár hivatalos szavazásra nem került sor, a többség egyértelműen támogatta a World Sailing jelenlegi álláspontjának fenntartását az orosz és fehérorosz sportolók és tisztségviselők nemzetközi versenyzésbe való visszatérésével kapcsolatban.

A World Sailing Tanács tagjai által az ülésen kifejtett valamennyi véleményt mérlegelve az elnökség a következőkben állapodott meg: az elnökség továbbra is támogatja a NOB iránymutatását és az olimpiai chartában foglalt olimpiai alapelveket, azt, hogy a sportolókat ne különböztessék meg, valamint a sport és a politika szétválasztásának kulcsfontosságú elveit, amelyeket a NOB Végrehajtó Testülete és az ASOIF (Nyári Olimpiai Játékok Szövetsége) Tanácsa is kiemelt. Az elnökség elismeri, hogy az olimpiai alapelvek alapján a NOB ajánlása az orosz és fehérorosz versenyzők mint egyéni semleges sportolók visszatérésének engedélyezésére vonatkozik.

Tekintve, hogy a visszatérés időzítése a nemzetközi szövetségekre tartozik, az elnökség döntése igazodik eddigi álláspontjához: 2024 áprilisa a céldátum, amikor az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező vitorlázók semleges sportolóként visszatérhetnek a nemzetközi versenyekre. Ami az olimpiai kvalifikációt illeti, a Semaine Olympique Française (SOF) olyan esemény, amely lehetőséget nyújt az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező vitorlázók számára, hogy egyéni semlegesként versenyezzenek a 2024-es párizsi kvalifikációért.

Ezzel együtt a World Sailing teljes mértékben elkötelezett Ukrajna vitorlázóközösségének támogatása mellett ebben a továbbra is nehéz időszakban.

(forrás: World Sailing, fotók: insidethegames.biz, sailing.org, yachtsandyachting.com, sailinganarchy.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!