Jönnek az orosz és fehérorosz vitorlázók!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság új ajánlást adott ki az orosz és fehérorosz sportolók versenyeken való részvételi feltételeit illetően. A World Sailing ennek megfelelően lép.

A World Sailing üdvözli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának új iránymutatását, amely bemutatja a nemzetközi szövetségek és a nemzetközi sportesemények szervezői által szervezett nemzetközi sportversenyeken való részvételre vonatkozó feltételeket az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező egyéni sportolók és kísérőszemélyzet számára.

A World Sailing igazgatósága a múlt héten ült össze, hogy megvizsgálja az új iránymutatást, amely minden döntést a nemzetközi szövetségek kizárólagos belátására bíz. Az elnökség támogatja az Olimpiai Charta alapelveit, és elismeri, hogy ezek az elvek vezérlik a NOB-ot, amikor engedélyezi az orosz és fehérorosz versenyzők visszatérését a nemzetközi sportéletbe – független, semleges sportolóként.

Megjegyezve, hogy a NOB végrehajtó bizottsága még nem mérlegelte az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a 2024-es párizsi olimpiai játékokon, az elnökség jelenlegi álláspontja szerint az olimpiai kvalifikációs versenyek tekintetében a 2024. áprilisi Semaine Olympique Française (SOF – Francia Olimpiai Vitorlás Hét) jelenti a konkrét lehetőséget az olimpiai kvalifikációs versenyekre való esetleges visszafogadásra. A SOF a 2024-es párizsi kvalifikációs folyamat egyik legfontosabb versenye.

Tekintettel a vitorlázás széles körű sokszínűségére és a World Sailing-tag nemzeti hatóságainak véleményére, az elnökség álláspontja szerint a nemzetközi vitorlásversenyekbe való visszatérésre vonatkozó szélesebb körű döntést a World Sailing Tanácsával konzultálva a 2023. május 18-án tartandó félévi ülésen hozzák meg. A tanács ülését követően az igazgatóság a World Sailing politikájának és szabályzatának függvényében kíván döntést hozni.

A World Sailing továbbra is teljes mértékben elkötelezett Ukrajna vitorlázóközösségének támogatása mellett ebben a nehéz időszakban.

(forrás: World Sailing, fotók: starsailors.com, insidethegames.biz, apnews.com, sailweb.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!