Hiába az ősz, nem csökkennek a horvát útdíjak

2024. október 5.
Címkék :

Annak ellenére, hogy a nyári szezon véget ért, a horvát útdíjak nem csökkennek – kompenzálandó a korszerűsítések hatalmas költségeit.

A karbantartási és építési költségek növekedése miatt hatalmas összegekre van szükség, így az autópálya kezelőjének korrigálnia kell a horvát útdíjakat, hogy a jövőben biztosítani tudja a pénzügyi stabilitást. Ezért a horvát útdíjak az I.A, I. és II. járműkategóriáknál maradnak a szezonális árakon.

2017-ben fordult elő először, hogy az autópályák használatának szezonális költségét a három, legnagyobb forgalmat bonyolító nyári hónapban megemelték. Ez volt az egyik olyan intézkedés, amely lehetővé tette a közúti ágazatban működő vállalatok pénzügyi szerkezetátalakítását. Ezeket a díjakat aztán négy évig (a COVID-19 válság alatt és után) nem alkalmazták. Ettől eltekintve a horvát útdíjak 2012 óta nem változtak.

Azt is fontos megjegyezni, hogy Horvátország euróövezethez való csatlakozása óta az úthasználóknak fizetendő díjak nagyon kis mértékben változtak a kunáról az euróra való átállás során történt valutaváltás következtében. A praktikus ENC-készülék használatának díját tizenöt euróban határozták meg. Amellett, hogy az ENC-díjat is meg kell fizetniük, az érintett csoportokba tartozók továbbra is igénybe vehetik azokat a modelleket, amelyek akár 33,48%-os kedvezményt biztosítanak – közölte a Hrvatske Autoceste/Horvát Autópályák (HAC).

A horvátországi – egyébként jól karbantartott – autópályák használatáért fizetendő díjak mindig komoly vita tárgyát képezték, sokan úgy vélik, hogy a szomszédos Szlovéniában alkalmazott rendszerekhez és költségekhez képest túl magasak.

fotók: emerging-europe.com, jaywaytravel.com, activeincroatia.com

forrás: total-croatia-news.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!